Изменението на климата се отразява сериозно на здравето на хората

...
Изменението на климата се отразява сериозно на здравето на хората
Коментари Харесай

Доклад: Изменението на климата застрашава глобалното здраве

Изменението на климата се отразява съществено на здравето на хората по света, откри отчет на водещо здравно издание, съобщи Би Би Си.

Докладът на Lancet Countdown споделя, че продължаващата взаимозависимост на света от изкопаеми горива усилва риска от продоволствена неустановеност, инфекциозни болести и болести, свързани с топлината.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш отговори, че световните водачи би трябвало да съобразят дейностите си с мащабана казуса.

Лидерите ще се срещнат за огромната климатична конференция COP27 в Египет идващия месец.

Докладътвключва работата на 99 специалисти от организации, в това число Световната здравна организация (СЗО) и ръководени от Лондонския академични лицей.

Той разказва по какъв начин рисковото време е нараснало натиска върху здравните служби в международен мащаб, които към този момент се борят с пандемията Ковид-19.

Смъртните случаи, свързани с топлината, в международен мащаб са се нараснали с две трети през последните две десетилетия, открива изследването.

Температурни върхове бяха счупени по света през 2022 година, в това число в Обединеното кралство, където бяха регистрирани 40 градусапрез юли, както и в елементи от Европа, Пакистан и Китай.

Въздействията върху здравето на рисковите горещини включват утежняване на положения като сърдечно-съдови и респираторни болести и причиняване на топлинен удар и неприятно психологично здраве.

Докладът твърди обаче,че има решения на казуса.

„ Въпреки провокациите, има ясни доказателства, че незабавните дейности към момента могат да спасят живота на милиони, с бързо прекосяване към чиста сила и енергийна успеваемост “, заключава отчетът.

Гутериш сподели, че светът следи страните от Г-20, които създават 80% от световните парникови излъчвания.

" Те би трябвало да усилят напъните си за понижаване на излъчванията и да влагат повече във възобновима сила ", добави той.

„ Човешкото здраве, поминъкът, бюджетите на семействата и националните стопански системи са ударени, защото пристрастяването към изкопаеми горива излиза отвън надзор “, съобщи Гутериш.

Авторите на отчета се надяват доказателствата, които показва той, да демонстрират нуждата от незабавни дейности на конференцията на Организация на обединените нации за климата в Египет.

Развиващите се страни ще изискват нациите, които забогатяха благодарение на изкопаеми горива, да отделят повече пари, с цел да покрият разноските за загубите и вредите, породени от изменящия се климат.

А какво да кажем за 100 милиарда $ годишно за дейности в региона на климата, които развитите страни трябваше да дават от 2020 година, ще попитат те?Все още не ни доближават милиарди долари от общата сума.

Развитите страни се борят с рецесията на разноските за живот, до момента в който цените на силата и храните порастват.Много от тях към този момент харчат милиарди за военна поддръжка на Украйна.

Доклад на Unicef, също оповестен в сряда, предизвестява, че са нужни незабавни дейности за увеличение на финансирането за отбрана на децата и уязвимите общности от утежняване на горещините.

Изследователите откриха, че смяната в климата е нараснала разпространяването на инфекциозни заболявания.Броят на месеците, които улесняват предаването на малария, се усили в планинските региони на Америка и Африка през последните 60 години.

Емисиите от изкопаеми горива способстват главно за замърсяването на въздуха.Данните от Lancet Countdown пресмятат, че излагането на замърсяване на въздуха е асъдействало за 4,7 милиона смъртни случая в международен мащаб през 2020 година, от които 1,3 милиона (35%) са директно свързани с изгарянето на изкопаеми горива.

Въздействието на изменението на климата също по този начин бързо утежнява последствията от други съпътстващи рецесии, като неустановеност прихраните, енергийна беднотия и нараснало замърсяване на въздуха, се споделя в отчета.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР