Измамници в социалните мрежи печелят от клониране на страници(снимка: CC0

...
Измамници в социалните мрежи печелят от клониране на страници(снимка: CC0
Коментари Харесай

Новата мода: измамници клонират бизнеси в Instagram


Измамници в обществените мрежи печелят от клониране на страници
(снимка: CC0 Public Domain)

В последния уикенд на август Ема Хийкот-Джеймс се радва на релаксираща отмора по време на празничните дни, когато ненадейно се озовава в битка, в която е принудена да се бори за спасяването на репутацията на компанията си. Тя открива страница в Instagram, отдадена на личния си бизнес с козметични артикули, който е градила в продължение на 12 години, но… страницата е клонинг.

„ По някаква причина измамниците ме тагнаха на една от фотосите, което наподобява беше някаква неточност ”, споделя Ема. Но тъкмо с помощта на тази неточност тя открива клонираната страница. В нея единствената забележима разлика спрямо оригинала на „ Little Soap Co ” е едно в допълнение „ о ” в края на името.

Защо им е да вършат копие на страницата? Логично – измамниците имат намерение да печелят пари от това.

„ Установихме, че те са прекарали цялата вечер на празничния ден, свързвайки се със стотици наши почитатели, които са взели участие в последното ни съревнование, като са им разгласявали, че „ са спечелили ” – и са поискали PayPal елементи ”, споделя Ема, представена от BBC. Поне един от клиентите е дал отговор и е дал данните си. Ема обаче не знае още какъв брой други хора са наранени или даже изгубили пари.

Опитът на дамата да убеди Instagram да отстрани подправената страница се оказва разочароващ. „ Невъзможно е да се приказва с човек в Instagram ”, споделя Ема. „ Толкова е мъчно. Не успяхме да го записваме като деперсонализация на бизнес, защото формулярът, който би трябвало да попълним, ни води в цикъл без нищо най-после – просто се връщаме в изходна позиция. Изглежда като че ли (Instagram) просто не желаят да се свързват с тях. Подлудиха ме ”.
още по тематиката
Фейсбук е притежателят на Instagram. Мнозина са срещали сходен „ обаян кръг ” и там.

Накрая Ема оповестява на Instagram – дали на човек или на софтуерен бот не се знае – че става дума за нарушаване на търговски марки. „ Получих имейл, в който се споделя, че не е нарушаване на комерсиална марка, само че че нарушава изискванията и разпоредбите на насоките на общността. И по този начин страницата на измамниците беше свалена ”.

Полученото известие е типово писмо, лишено от какъвто и да е персонален детайл. „ Сякаш беше Фейсбук, който споделя „ Done – next ”, споделя Ема.

По това време казусът е отвеян и към полицията, която споделя на Ема, че сходно клониране в действителност е „ необятно публикувано ”. „ Имахме шанс, че толкоз бързо беше свалена подправената страница ”, споделя тя. „ Но би трябвало да се признае, че трима от нас работиха по казуса. А не всички компании имат сходен запас ”.

В последна сметка дамата остава ядосана от метода, по който казусът бива решен. „ Всяка друга цифрова платформа, за която плащаме, предлага положително обслужване на клиентите, до момента в който Фейсбук, който е „ витрина ” за доста бизнеси, е доста друг ”, споделя Ема. „ Усещането е, че насреща има желязна цитадела. Много е мъчно да приказваш с някого за казуса си. А чатботовете към момента не са задоволително интелигентни, с цел да могат да оказват помощ ”.

„ Премахнахме сметките, показани на нашето внимание поради неавтентично държание ”, дават отговор от Фейсбук на питане на BBC News. „ Непрекъснато влагаме в нашите екипи и технологии, с цел да идентифицираме и отстраняваме лъжливи действия, и дарихме 3 милиона лири на Citizens Advice, с цел да създадем стратегия за деяние за измами в Обединеното кралство, която да популяризира познание за това по какъв начин да се заобикалят сходни измами и да предлага поддръжка на хора, които били наранени ”.

Но макар технологиите и екипите на Фейсбук за разкриване на подправени сметки и битка с тях, клонирането на сметки си остава проблем – както за Фейсбук, по този начин и за Instagram. Освен бизнеси от сходно неетично държание страдат и хората на самостоятелно равнище.

Всъщност, клонирнето се прави безпределно елементарно. В собствен блог експертът по сигурност в ESET Джейк Мур изяснява по какъв начин е клонирал личния си акаунт в Instagram един следобяд. Разказвайки сърцераздирателна история за това по какъв начин е потърпевш и по какъв начин е била блокирана банковата му сметка, Мур в последна сметка убедил един от своите почитатели да му изпрати пари непосредствено.

„ За да избегнете клониране, потърсете своите хаштагове или направете търсене на изображения в Гугъл, с цел да видите дали фотосите, които сте разгласили, се появяват някъде другаде ”, поучава експертът. И още: „ Ако сте клонирани, направете си фотография с публично уверение и изпратете имейл на Фейсбук. Ако получите известие от някого, който не познавате, с искане на пари, не изпращайте пари! Ако получите известие от някого, който познавате, само че ви желае пари, обадете му се и проверете персонално дали известието е действително ”.

Ема сигурно възнамерява да следи от близко всяка подозрителна активност към марката си и към този момент е намерила още един клониран акаунт и две клонирани версии на персоналната си страница в Instagram. Всичките към този момент са отстранени. „ Цялата тази история звучи леко злокобно ”, споделя тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР