Измама в интернет - мними търговци предлагат сертификати за ваксинация.

...
Измама в интернет - мними търговци предлагат сертификати за ваксинация.
Коментари Харесай

Специално: Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет

Измама в интернет - мними търговци оферират документи за имунизация. Твърдят, че имат приближен доктор, който може да издаде документа против възнаграждение без да сложи ваксина. Лекари алармират, че доста неимунизирани се обръщат непосредствено към тях с искане да получат документ без да им бъде сложена ваксина.

Наш екип откри публикация в обществените мрежи, която предлага всевъзможен тип документи. Свързахме се с мъж, който ни увери, че може да ни даде документ без действителна имунизация.

Само на групи от пет индивида стават. По 340 лева е броя.

Българска национална телевизия: Няма ли различен метод?

Може да заплатите повече и да създадат единствено за Вас. Сега приказвах с тях - 460 лева

Мъжът зад профила изиска капаро от 200 лева

Ние оправяме нещата с нашия лекар в София и го изпращаме по пощальон с натрапен платеж, вие взимате документа и доплащате.

Българска национална телевизия: Няма ли метод да се забележим, да ви дам парите и да ми дадете документа. Притеснявам се.

За 200 лева няма кой да Ви излъже и да му имате имената и т. н. Ще бъдете вписана с " Пфайзер ", като ще попълним, че първата ваксина е била преди избран интервал, а втората е била преди седмица.

Изпратихме капарото и ни увериха, че до седмица ще получим документа. Така и не получихме документ, а мъжът ненадейно стана неоткриваем.

" Ако обаче напълно елементарен човек като мен и като вас предлага издаване на подправени документи в този случай ще бъде типичен образец за машинация, която там наказването е до 6 години отнемане от независимост ", изяснява юрист Силвия Петкова.

От здравното министерство избраха да не застават пред камерата ни, а ни дадоха отговор документално, че няма постъпили сходни сигнали.

Лекари обаче описват за тревожна наклонност - неимунизирани хора търсят документ непосредствено от тях.

" Към нас се обърнаха и такива с висок обществен статус и с доста положително обучение и това към този момент е извънредно обезпокоителен факт. Налагало им се постоянно да пътуват и желали документ, с цел да не си заплащат за PCR. Ирационално нелогично пояснение, аз не го одобрявам. При нас такава процедура няма. Ние ги отпращаме, само че дали при другите сътрудници е по този начин?, споделя доктор Елиза Георгиева - шеф на МБАЛ " Св. Панталеймон ".

В обществените мрежи намерено се търсят контакти с лекари, склонни да заобиколят разпоредбите.

" Ако ние си потърсим сами документ против някакво възнаграждение от доктор, тогава ние ще се подбудители на самия доктор към осъществяване на длъжностно закононарушение. Тогава е допустимо да се получи наказване от 3 до 10 години отнемане от независимост в по-тежките случаи ", споделя юрист Силвия Петкова.

Според лекари фиктивната имунизация е рискова за здравето на този, който си е поръчал документа. Опасна е и за системата, в която може да влязат инфектирани, само че фигуриращи като имунизирани по документи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР