Измачкана риза, набръчкани панталони, вехти обувки: защо голяма част от

...
Измачкана риза, набръчкани панталони, вехти обувки: защо голяма част от
Коментари Харесай

Важно ли е как се облича Кирил Петков


Измачкана риза, набръчкани панталони, вехти обувки: за какво огромна част от мъжкия състав на българската политическа прослойка нехае за външния си тип? Важно ли е по какъв начин се обличат държавните мъже? Гледна точка на Стоян Гяуров:

Премиерът Кирил Петков с вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис

Разликата сред жанр и усет е тънка работа и мъчно може да бъде дефинирана. И въпреки всичко: що се отнася до външния тип, доминира визията, че стилът е извърнат към обществената сфера, а усетът - към самостоятелната.
Редакцията предлага
За външния тип на държавните мъже

Нашите държавни мъже явно стоят над сходни тънкости. Но в случай че все пак се осмелим и запитаме: по какъв начин е допустимо да се яви във Вашингтон с разкопчана риза и грозно завързана вратовръзка, която като че ли го стяга като юлар, с едно сакце, в което едвам се побира, с панталони, които са се набрали на няколко ката над вехтите, от дълго време не виждали лустро обувки; по какъв начин е допустимо да се покаже в Брюксел с измачкана риза, с огънати краища на яката, която се е набръчкала към врата му като гофрирана ламарина, риза, която може и да е чиста, само че наподобява мръсна; и въобще, по какъв начин е допустимо по-голямата част от мъжкия състав на родната политическа прослойка по този начин да нехае за външния си тип - отговорът, който бихме получили, евентуално ще гласи, че те се занимават с значими държавни каузи и нямат време за такива дребнавости. И също така - всичко е въпрос на усет. (В скоби ще кажа: всичко може да е въпрос на усет, само че това не значи, че няма неприятен усет.)

Формата, господа, формата!

Ако приемем изходното мнение за разликата сред усет и жанр, ще видим, че сред двете съществува известно напрежение. Вкусът не е случаен набор от " одобрявам " и " не одобрявам ", а форма на просветеност, кореняща се в сетивата. Докато стилът, изключително в политическата сфера, има малко общо с просветеност и изисква на първо място вземане предвид с параметри на общественото държание, които можем да сведем до формулата: служебното състояние задължава. С други думи, политикът не е задължен да има усет или да следва модата. Но е значимо преди да отиде в Брюксел, във Вашингтон или в Народното събрание, да не не помни да хвърли един взор в огледалото. За да не се срами той, да не се срамим и ние.

Стоян Гяуров

Накрая не мога да се въздържа от един чисто сарториален съвет към българския мъж - политик или не. Две неща са най-важни, когато купувате сако: формата на раменете и дължината на ръкавите. И още: вратовръзка и джобна кърпичка в никакъв случай в един цвят или с един десен.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР