Изложението на Дунавските овощари се удължава с два дниЗа пети

...
Изложението на Дунавските овощари се удължава с два дниЗа пети
Коментари Харесай

Овощар: Има до 100% измръзване при някои кайсии заради минусовите температури

Изложението на Дунавските овощари се удължава с два дни

За пети път дунавските овощари се събират на ревю в Русе, което ще се организира от 25 март в комплекса „ Арена” в града. Тази година уредниците - съдружие „ Дунавски овощари 2022”, ще удължат провеждането на форума и вместо единствено през уикенда на последната седмица от март, както ставаше до момента, тази пролет то ще продължи от 25 до 28 март в това число.

Това е съобщил в изявление пред ръководителят на сдружението Николай Колев.

В петък, 25 март браншът е поканил учениците от професионалната гимназия в Образцов чифлик, пред които деканът на Факултета по лозаро-градинарство от Аграрния университет в Пловдив доцент доктор Сава Табаков ще изнесе забавна лекция. На 28 март, понеделник пък ще се провежда съзтезание по резитба, като хазаин на събитието ще бъде производителят Павел Спасов, чиято челешова градина се намира наоколо до Русе, заяви Николай Колев.

През останалото време ревюто ще бъде наситено с редица бизнес срещи на овощарите с техни снабдители на първични материали, техника, семена, торове и препарати.

Традиционно навръх това ревю овощарите подписват и договорите си за доставка през идващия сезон. „ От няколко години овощарите в Северна България разшириха връзките си с търговци от Румъния, тъй че множеството контракти се подписват с компании от северната ни съседка”, напомни Колев. И добави, че над 50% от българските кайсии, череши и други костилкови плодове към този момент намират пазари в Румъния. Преориентацията на родните овощари стана главно поради масирания импорт на кайсии от Гърция, които правеха дъмпинг на вътрешния пазар. Което обаче не беше стопирано от родната администрация.

Николай Колев разяснява и обстановката с извънредно ниските температури, провокирани от северния циклон, минал през март през цялата страна. „ И тази година имаме до 100% измръзвания на някои насаждения, защото февруари беше извънредно топъл и кайсиите в дунавския район бяха почнали да се развиват”, изясни овощарят. "Много рядко през март нощните температури стигат до минус 7, минус 9 градуса и това се е оказало съдбовно, като провалите са с икономическо значение за някои от сътрудниците – освен при кайсиите, само че тук-там и при някои сортове праскови. ", сподели Колев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР