Изложбата „Влез в Капана“ гостува в Париж. Събитието се организира

...
Изложбата „Влез в Капана“ гостува в Париж. Събитието се организира
Коментари Харесай

Изложбата Влез в Капана гостува в Париж

Изложбата „ Влез в Капана “ гостува в Париж. Събитието се провежда в границите на 16-тото издание на Седмицата на задграничните култури в Париж, проведена от Форума на задграничните културни институти в Париж.

Изложбата е на 26 септември в 18.30 часа в галерията на Българския културен институт в Париж.

Седмицата се организира с поддръжката на френското Министерство на културата и на Парижкото кметство. Официално събитието ще открие доктор Светлана Куюмджиева, артистичен шеф на Фондация „ Пловдив 2019 “.

Със серия от фотографии и аудио съоръжения, отдадени на артистичния пловдивски квартал Капана, Фондация „ Пловдив 2019 “ показва водещия и емблематичен план на програмата „ Пловдив – европейска столица на културата 2019 “ - „ Капана - квартал на креативните промишлености “. Със взаимните старания на община Пловдив и Фондация „ Пловдив 2019 “ завладяващата улична плетеница на Капана е трансформирана в пешеходни пространства. Новата образна еднаквост на „ Капана “ интегрира концепцията, че кварталът е място на развиване и смяна - пулсиращо, прочувствено, провокативно.

Проектът е част от клъстера „ Градски фантазии “ за дълготрайни и устойчиви намеси в градската среда, преосмисляне и смяна на изоставени и забравени пространства и предефинирането им за задачите на културата. Той цели да развие капацитета на тази централна градска зона на Пловдив като място за проучване, нововъведения и опит в региона на културните и креативен промишлености и културния мениджмънт.

Кварталът „ Капана” поражда като основна комерсиална част на град Пловдив. През 15 в. две тесни пазарни пространства, наречени „ Малкият Капан “ и „ Големият Капан “ дават името на целия квартал. Изграден в подножието на три хълма, регионът става значим детайл от комерсиалния, религиозния и административния център на град Пловдив, приютявайки директно една до друга огромни и значими здания със забележителна архитектура. Периодът в края на 19 век и началото на 20 век е време на условен застой и съсипия за „ Капана “. През юни 1906г. в квартала избухва огромен пожар и изпепелява голяма част от него. След Първата международна война стартира интензивно ново създаване на „ Капана “. От 2013 година до 2017 година поетапно част от улиците на „ Капана “ се трансформират в пешеходни, давайки опция на плана на Фондация „ Пловдив 2019 “ - „ Капана - квартал на креативните промишлености “ да се развива дълготрайно и да прибавя стойност към историята на мястото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР