Изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“

...
Изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“
Коментари Харесай

Показват съкровищата от Велики Преслав по случай 150-годишнината на БАН

Изложбата „ До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав “ бе публично открита във връзка 150-годишния празник на Българска академия на науките. На тържеството участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министърът на културата Румен Димитров, заместник-кметът по културата доцент доктор Тодор Чобанов, ръководителят на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски, шефът на Националния археологически институт доцент доктор Христо Попов, шефът на Aрхеологическия резерват с музей „ Велики Преслав “ Пламен Славов. Сред гостите бяха още шефът на Националния исторически музей доцент доктор Бони Петрунова и един от най-известните ни археолози, посветили живота си на изследването Велики Преслав, проф. Маргарита Ваклинова.

Организатор е Националният археологически институт с музей (НАИМ) - в партньорство с Археологическия музей „ Велики Преслав “ и Националния исторически музей, с поддръжката на Министерството на културата и Българска академия на науките.

При откриването заместник-министърът Румен Димитров поздрави всички археолози и музейни експерти, с помощта на които съкровището на Велики Преслав изживява същинско Възраждане.

Припомняме, че известното Преславско богатство е намерено преди 41 години в местността Кастана, северозападно от така наречен външен град на Велики Преслав - втората столица (след Плиска) на Първата българска страна. Става дума за над 180 златни и позлатени декорации: златна диадема, колиета, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14- и 22-каратово злато. За обработката им са били употребявани клетъчен гланц, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни. Част от накитите са направени в Преслав, други - в Константинопол (през Х в.), а трети - датирани към III-VII в.) - са с неразбираем генезис.

Учените считат, че съкровището е обвързвано със сватбата на българския цар Петър І с византийската принцеса Мария, внучка на император Роман І Лакапин. Брачният съюз е подписан през 927 година. Според проучванията бижутата от Преславското богатство не могат да принадлежат на никого другиго с изключение на на цар Петър I и фамилията му. Данните от изследванията, както и съществуването монети от византийските императори Константин VІІ и Роман II (945-959 г.), дават съображение укриването на съкровището да се отнесе след средата на Х век и да се свърже с опустошаването на Преслав от Киевския княз Светослав през 969 година и завладяването на града от византийския император Йоан Цимисхи - през 971 година.

Освен Преславското богатство посетителите на изложбата ще могат да видят и друго богатство от по-късен интервал - XIII век. То е намерено отново в Преслав, само че няколко години по-рано - през 1972-а, и то в каменен тайник посред Дворцовия комплекс на втората българска столица.

Други изложени артефакти са преславска рисувана белоглинена керамика, печати на владетели и висши админи. Рисуваните керамични плочки дават нагледна визия по какъв начин са изглеждали преславските дворци и църкви. В изложбата могат да бъдат видени и надписи върху камък и керамика на български, гръцки и латински – трите съществени езика, на които се е пишело и говорело във Велики Преслав, столицата на българския Златен век.

Припомняме, че през 2018 година Националният археологически институт разгласи изложбата „ Le Tresor de Preslav. Reflet d’un age d’or du Moyen Age bulgare” („ Преславското богатство. Отражение на един Златен век в средновековна България “), открита в музея „ Лувър “ в Париж, за своето най-значимо научно-приложно достижение за годината.

В нея също бяха показани експонати от трите български музея – Археологическият музей „ Велики Преслав “, Националният археологически институт с музей към Българска академия на науките и Националният исторически музей.

През последните две години съкровището от Велики Преслав е подложено на съществено техническо и софтуерно изследване, на разчистване и реконсервация - дейности, финансирани в границите на интернационален теоретичен план, в който вземат участие Националния археологически институт, Археологическия музей „ Велики Преслав “ и Римско-германския централен музей в Майнц.

Изложбата е отворена до 26 януари 2020 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР