Изложба Векът на зданието“ се открива днес от 17.00 ч.

...
Изложба Векът на зданието“ се открива днес от 17.00 ч.
Коментари Харесай

Сграда на „Славянска“ и „Бенковски“ пази 110 години българска история

Изложба „ Векът на зданието “ се открива през днешния ден от 17.00 ч. в столичната изложба Credo Bonumпо мотив на 110-годишнината от основаването на постройката, в която се обитава галерията. Експозицията, която ще може да се види до 19 февруари, споделя историята на емблематичната постройка на ъгъла на улиците „ Славянска ” и  Бенковски ” в центъра на София, трансформирала се в един от знаците на града. Днес в нея покрив са намерили Българо-американската кредитна банка, CSIF холдинг, а към този момент 2 десетилетия тук е и адресът на фондация и изложба Credo Bonum. 

Стотици минават около нея на път за Народния спектакъл „ Иван Вазов “ и се възторгват от хубостта й, само че малко на брой знаят, че зад стените на тази невероятна постройка са скрити 110 години българска история. „ Историята на основателите, построили дом на българския бизнес. Историята на първото потомство родни архитекти, трансформирали вечно образа на София. Историята на надарените декоратори, придали на интериора несравним образ. Историята на реставраторите, които преди повече от 20 години връщат блясъка на постройката. Историята на една постройка, която дружно с България минава през войни, опустошения и преврати, неведнъж е преустройвана, сменя притежатели и предопределение, само че продължава да се издига като монумент в европейското сърце на столицата “, акцентират уредниците на експозицията.

В изложбата Векът на зданието ” ще звучат истинските полемики, предшестващи архитектурния конкурс от 1911 година, непокътнати в Държавна организация Архиви ". За Софийската търговско-индустриална камара разказът ще тече благодарение на доцент Мартин Иванов, ценител на българската икономическа история. По стените на галерията ще могат да се видят документални фотоси от остаряла София – бързоразрастващ се европейски град от началото  на XX в. Те са плод на изследователския труд на Виктор Михайлов от уеб страницата stara.sofia.com. Ще има чертежи и архитектурни проекти, издаващи истинския план на блестящото архитектурно трио Димов, Ничев и Фингов ” – за тях споделя доктор Боряна Вълчанова. С присъединяване на проф. Милена Георгиева изложбата ще разкрие самоличността на декораторите на интериора, измежду които се откроява името на Харалампи Тачев, проектирал неповторимите 48 емблеми на занаятите в Заседателната зала на втория етаж. Архивът на реставраторката проф. Миглена Прашкова пък разказва 6-месечния реставрационен развой през 2003 година Не на последно място, изложбата ще разноски посетителите из постройката, показвайки им разнообразни кътчета от тази забележителна обител, уловени от фотографите Росина Пейчева, Галя Йотова и Добрин Кашавелов.

Експозицията Векът на зданието ” е придружена от издаването на едноименен азбучник, който ще бъде наличен на място в изложбеното пространство, както и на уеб страницата на Credo Bonum. По време на изложбата в галерията ще има съпътстваща просветителна стратегия с разнородни събития, в това число и за деца.

Проектът е подсилен от Национален фонд „ Култура ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР