Изложба с ученически творби В страната на справедливостта“ бе открита

...
Изложба с ученически творби В страната на справедливостта“ бе открита
Коментари Харесай

Деца рисуват държава на реда и законността в изложба във ВСС

Изложба с училищен произведения „ В страната на справедливостта “ бе открита във Висшия правосъден съвет. С нея се отбелязва деветата година от реализирането на Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, която се реализира по съглашение с Министерството на образованието и науката, оповестиха от Съвета.

Гости на събитието бяха доктор Мария Гайдарова – заместник-министър на образованието и науката, Ваня Кастрева - шеф на Регионалното ръководство на образованието – София-град, Пенка Братанова – административен началник – ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, Капка Милева – следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, и Ралица Първанова – прокурор в Софийска районна прокуратура. Те бяха посрещнати от господин Боян Магдалинчев – представляващ Висш съдебен съвет, Цветинка Пашкунова, Калина Чапкънова и Евгени Иванов – членове на Висш съдебен съвет.

„ Вече девет образователни години магистрати от съдилищата и прокуратурите в цялата страна влизат в класните стаи и срещат учениците със правосъдната власт в Република България, образуват тяхната правна просветеност и просвета, възпитават ги в почитание към закона и държавността. Да ангажираш вниманието на децата и да видиш по какъв начин се развиват. Това е приносът на тази Програма към тях, тъй като във всяка от показаните рисунки доста блестящо личат тематиката и мислите на учениците, обърна се към присъстващите господин Магдалинчев. Той акцентира извънредно дейната и безкористна работа на магистратите по Образователната стратегия на Висш съдебен съвет и МОН, вследствие на което „ децата рисуват страната на реда, на закона и справедливостта “.

„ Ценното на тази Програма е, че има доста мощна междуинституционална връзка, която се проектира във всяко учебно заведение, което желае да работи по нея “, уточни доктор Гайдарова. Тя акцентира общата роля на преподавателите и на магистратите, с институционалност и експертиза да поддържат учениците, с цел да знаят по какъв начин да се борят за правдивост, и посочи смисъла на сходни изложения като противоположната връзка за тематиките, с които са били осведомени младежите.

„ Картините от изложбата показват гледната точка на учениците за правото “, удостовери арбитър Братанова, която описа по какъв начин са основани творбите и даде информация за работата на Окръжен съд – Кюстендил по Образователната стратегия.

В извършената след формалното разкриване на изложбата среща бяха разисквани съответни хрумвания за развиването на взаимната самодейност на Висш съдебен съвет и МОН. Д-р Гайдарова направи оферти за основаване на цифрова галерия с разнообразно ученическо творчество, в която да се включат всички участници в Програмата от страната. Обсъдено бе осъществяване на анкета измежду учениците в края на образователната година, с която да се изследва с какво ги е обогатил лекционният курс и какво чакат още. Г-н Магдалинчев уточни смисъла на партньорството на МОН при установяване на нови тематики и метода на осъществяване на мероприятията по Програмата, с цел да се отговори на интереса на подрастващите./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР