Изложба с героите на Николай Хайтов от сборника „Диви разкази“

...
Изложба с героите на Николай Хайтов от сборника „Диви разкази“
Коментари Харесай

Героите на Хайтов от Диви разкази оживяха в Парламента

Изложба с героите на Николай Хайтов от сборника „ Диви разкази “ и карикатури на Борис Димовски бе открита през днешния ден в Народното събрание. „ Диви “-те разкази на огромния български създател оживяха, илюстрирани от надарени млади създатели от Националното учебно заведение за изящни изкуства „ Илия Петров “. Организатори на събитието са фондация "Памет " и наследниците на създателите.

Мероприятието бе намерено персонално от ръководителя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. Експозицията, която е по случай 50 години от основаването на творбата, е в поддръжка на българската просвета и изкуство, разгласи синът на акад. Николай Хайтов – Здравец Хайтов.



По думите му тя неслучайно се открива по време на българското европредседателство и в навечерието на семейството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година.



„ Неслучайно е и в постройката на Народното събрание, защото, с цел да има поддръжка за българската просвета, би трябвало да има и решение на народните представители за повишение на бюджета за просвета “, сподели Здравец Хайтов. Той се разгласи и за законодателни промени, които да създадат тъй че „ донорите за изкуство и просвета да бъдат почетени “.

150-те карикатури на Борис Димовски са подредени в три раздела: България, политически рисунки и шаржове на известни българи. Всичко това художникът рисува майсторски с доста добрина, само че и с малко подигравка и мигане и по-радко - със язвителен нюанс.

Женският хор и танцьорите от фолклорен отбор "Пирин " пък впечатлиха всички присъстващи на събитието във фоайето на Народното събрание с няколко свои осъществявания във връзка огромния християнски празник Благовещение.

 Бяха изказани благодарности към заместник-кмета на община Благоевград Христина Шопова, както и към ръководителя на ансамбъла - господин Кехайов за съдействието си, с помощта на което мероприятието беше осъществено пълноценно.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР