Изложба с безкомпромисна естетика, представяща даровити български художници с безспорен

...
Изложба с безкомпромисна естетика, представяща даровити български художници с безспорен
Коментари Харесай

Впечатляваща селекция картини на Дарик радио може да се види в Градската художествена галерия

Изложба с безкомпромисна хармония, представяща даровити български художници с неоспорим отпечатък в изкуството. С това изкушава пловдивската аудитория,„ капризна “ от мощните локални обичаи, „ Колекция с продължение “ на Дарик радио. Това сподели Албена Спасова - изкуствовед, при откриването на изложбата в Залите за краткотрайни експозиции на Градската художествена изложба (ул. " Княз Александър I " №15).

Представени са над 40 творби от 34-ма актьори - ярки имена от разнообразни генерации. Творбите са от богатата сбирка на радиото, основана с обич по самодейност на неговия създател Радосвет Радев. Повечето от изложените картини са родени по време на фамозните годишни пленери на Дарик „ Звук и цвят “ край морето.

Истински разкош е всяка година по 15 – 20 актьори да се събират на пленер и тази традиция да продължи 23 години, акцентира при откриването изкуствоведът Албена Спасова – съветник на „ Звук и цвят “ и на експозицията. И още: „ Изложбата дава отговор на високите критерии и традициите в изкуството, които Пловдив има. В този най-прекрасен месец на годината откриването ѝ е прекарване на тържественост “.

„ Тази сбирка не е единствено на Дарик – споделяше основателят на първото частно национално радио в България Радосвет Радев – тя е сбирка на България, памет на духа… “ – напомни посланието му Доротея Михова – уредник на поредицата изложения.

А главниятредактор на Дарик Пловдив Лалка Златанова уточни като обща задача делото на създателя да бъде продължено. За да има продължение и сбирката.

Вдъхновението да участваш през годините неколкократно в пленерите на Дарик радио и за спомените със основателят на първото частно национално радио в България Радосвет Радев, споделиха пред Дарик двама от участниците в експозицията - художниците Румен Атанасови Стефан Божков.

Пловдивската аудитория може да види творби на: Андрей Даниел, Албена Петкова, Александър Вълчев, Атанас Парушев, Атанас Хранов, Бранко Николов, Васил Колев, Греди Асса, Георги Йорданов, Гергана Минкова, Гълъб Гълъбов, Димитър Генчев, Емануела Ковач, Емил Атанасов, Иван Шишков, Иво Бистрички, Ицко Мазнев, Камен Старчев, Кольо Карамфилов, Красимир Добрев, Красимир Карабаджаков, Лора Пармакова, Мими Добрева, Моника Роменска, Надежда Кутева, Нина Ковачева, Нора Ампова, Петя Денева, Румен, Атанасов, Румен Нечев, Станимир Видев, Стефан Божков, Явора Петрова, Яна Каменова
Изложбата се осъществя с поддръжката на Национален фонд " Култура ".

Защо „ Колекция с продължение “? Защото към този момент 23 години Дарик основава общественост от надарени артистични характерности и тъй като за радиото е значимо да продължи да поддържа, да цени и да стимулира актуалните български художници.

През декември пловдивчани и посетители на Пловдив могат да се срещнат с творбите на създатели от разнообразни генерации.

Колекцията на Дарик съхранява над 600 произведения, носещи белезите на времето, на живота, природата, страстите и вдъхновението на повече от 180 модерни художници.

Творби от сбирката са представяни в доста градове на страната, както и в галерии във Виена, Братислава, Прага, Лондон, Париж, Берлин, Будапеща.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР