Изложба представя най-новите майстори до края на годинатаС изложба на

...
Изложба представя най-новите майстори до края на годинатаС изложба на
Коментари Харесай

Дните на японската култура завършват с кири-е

Изложба показва най-новите майстори до края на годината

С галерия на произведения от едномесечната Кири-е Академия ще завършат 33-тите Дни на японската просвета в България. Експозицията ще бъде открита тази събота, 3 декември, в 17 ч в столичната изложба „ Ларгото “ (метростанция „ Сердика “) и ще остане отворена за гости до края на 2022 година

Широката аудитория ще може освен да се запознае с японското обичайно изкуство кири-е, само че и да стане очевидец на резултатите от провелата се в границите на последния месец академия. Тя беше проведена от Сдружение с нестопанска цел „ НАКАМА “ и обучаваше нови майстори всеки уикенд през ноември. Авторите, с които посетителите могат да се срещнат на откриването, са цели 20 и всеки от тях има собствен взор и почерк в изящното изкуство.

„ Кири-е “ е японска техника, по която са се изработвали шаблоните за кимона и други текстилни творения. Този античен прийом съставлява основаване на картина от  хартия посредством изрязване с доста тънки и остри ножчета. Обикновено се прави посредством изрязването по едно и също време на два листа хартия – бял и черен, само че фокусът на декемврийската галерия и провелата се академия са цветните произведения.

С експозицията се закриват тазгодишните „ Дни на японската просвета в България “, в чиито рамки хиляди нашенци се допряха до духа на Страната на изгряващото слънце.

От началото на септември събитията, свързани с азиатската страна, обикаляха България, като най-мащабен бе ползата към „ Ден на японските бойни изкуства

и обичаи “, който се организира на 8 октомври пред НДК.

Освен него, искащите се потопиха и в изложения на кимона, икебана, краснопис и други Музикалната част от програмата пък беше формирана от концертно турне за пиано и цигулка и концерт на Детския хор на БНР и студенти от НМА, за който поканите още веднъж бяха стремително разграбени.

Лекции и прожекции на японски филми зарадваха още от жадните за познания и потапяне в друга просвета българи, а спортните натури имаха идеално поле за изява в границите на годишния София Екиден маратон.

Дните на японската просвета е 3-месечна стратегия от събития, която се провежда годишно без спиране от 1990 година насам  от Посолството на Япония в Република България със съдействието на Клуб „ Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай ”.

Снимки от миналите събития и вести за идни издания могат да се наблюдават на и.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР