Изложба, посветена на 90-годишнината на твореца Иван Кирков, откриха в

...
Изложба, посветена на 90-годишнината на твореца Иван Кирков, откриха в
Коментари Харесай

90-годишнината на Иван Кирков отбелязаха с изложба в Градската галерия 

Изложба, отдадена на 90-годишнината на създателя Иван Кирков, откриха в Градската художествена изложба в Стара Загора. В нея са показани 25 произведения, предоставени от художествените галерии „ Димитър Добрович “ – Сливен, „ Петко Задгорски “ – Бургас и „ Жорж Папазов “ – Ямбол, както и тази под липите.

„ Това, което прочетох за Иван Кирков ме впечатли. Запознах се с част от неговия креативен път и съм възхитена от погледа му към свободата, непринудеността и даже музиката, която е слушал до момента в който е творил – джаз! Това трансформира целия развой в един вълшебен кръг, който се затваря с неговите вълшебни креативна душа и гений, които се отличават от всички други “, акцентира при откриването на експозицията отрасловият зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

Проф. Марин Добрев, шеф на Художествената изложба в Стара Загора, даде повече детайлности за изложбата и креативния път на майстора на четката Иван Кирков. „ Той беше доста непосредствен другар на Стара Загора. С тази галерия вършим реверанс към големия му принос за изобразителното изкуство, гения му и вдъхновението, което е давал на всички през годините. Той е въплъщение на дръзновен, невероятен създател, постигнал впечатляващи промени със своето изкуство “, акцентира проф. Добрев.

Поздрав към присъстващите в залата насочиха още Диана Атанасова, шеф на Отдел „ Култура “ на Общинска администрация, както и арх.Банко Банов, зам.областен шеф на Стара Загора.

Иван Кирков е роден 1932 година в гр.Станимака /Асеновград/. Завършва Художествената академия със компетентност живопис. Остава измежду най-ярките феномени на актуалното българско изкуство. Още с първата си галерия името му се смята за синоним на освободеното творчество, на непримиримия дух и разкриването на нови пространства в мисленето. Изявява се във всички жанрове на живописта и рисунката, в илюстрацията и плаката, в сценографията и декоративно-монументалните изкуства. Има независими изложения, художник е в киното, декоратор на спектакли, илюстратор на книги и списания, преподавател на десетки надарени живописци на нашето време. Земният му път завършва на 19 септември 2010 година в родния му Асеновград.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР