Изложба Плакатът“ на Людмил Чехларов ще бъде открита на 30

...
Изложба Плакатът“ на Людмил Чехларов ще бъде открита на 30
Коментари Харесай

Изложба „Плакатът“ на Людмил Чехларов гостува в Бургас

Изложба „ Плакатът “ на Людмил Чехларов ще бъде открита на 30 март от 18:00 ч. във филиала на Националната художествена академия в Бургас, оповестяват уредниците.

В края на 2021 година Художествената изложба в Добрич получи от проф. Людмил Чехларов подаяние от над 150 авторски планове за афиш и 233 плаката в тираж, планове за пощенски марки и непокътнати знаци – персонален списък на създателя. Дарението хронологично документира креативния път на Чехларов, образуването на образния му почерк и въздействието му върху развиването на актуалния афиш в България. Изложбата наблюдава развиването на плакатното изкуство и театралния плакат от 60-те години на ХХ век до наши дни.

Людмил Чехларов е роден в Добрич. Завършва Националната художествена академия, компетентност „ Плакат “, в курса на проф. Александър Поплилов. Започва работа като плакатист в Държавния язвителен спектакъл. Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни, смешни или съществени, приканващи фена да влезе в театралната зала. Той е измежду бележитите преподаватели, които десетилетия наред дефинират насоките в развиването на приложната графика. Заедно със свои сътрудници е основател на Триеналето на театралния афиш.

През 2022 година ХГ – Добрич осъществя план към НФ „ Култура “ „ Плакатите описват “ за печатане на азбучник на дарението. В 180-те цветни страници точно са аранжирани театрални и събитийни плакати, обхващащи творчеството на художника от 60-те години на ХХ век до наши дни. Книжното тяло включва и профилираните текстове на доцент доктор Ненко Атанасов – възпитаник на проф. Людмил Чехларов и изчерпателен откривател на творчеството му, доктор Румена Калчева – арт критик със сфера на проучване модерно българско изкуство и експониране на изкуство в различна среда и проф. доктор на науките Камелия Николова – експерт в региона на историята на европейския и българския спектакъл, теорията на представлението, режисурата, театралния авангард и актуалните театрални практики. Тримата създатели, поканени от екипа на галерията, преглеждат работата на художника в разнообразни културни аспекти и въздействието ѝ върху развиването на приложната графика, театралния афиш и театралното изкуство в България.

Настоящата галерия е част от реализирането на план на Художествената изложба в Добрич, финансиран от Министерството на културата по стратегия „ Дейности по показване на движимото културно завещание в музеите и художествените галерии “. В него са включени пътуващи изложения с плакати от дарението, съпътстващи събития и показване на каталога в няколко галерии в страната – Шумен, Варна, Силистра и Бургас, сътрудници на ХГ – Добрич.

Студентите от филиала на НХА в Бургас, компетентност „ Плакат и образна връзка “, ще вземат участие в представянето на каталога на Людмил Чехларов и в дискусионна среща за изкуството на театралния афиш от преддигиталната епоха. Бъдещите художници ще могат да се срещнат с техниките на „ аналоговото “ плакатно изкуство и с творчеството на един от изявените български плакатисти в директен контакт с неговите творби.

По обявата работи: Петя Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР