Изложба на Историческия музей в Исперих ще покаже магията на

...
Изложба на Историческия музей в Исперих ще покаже магията на
Коментари Харесай

В Исперих организират изложба, която ще покаже магията на Тракийската царска гробница

Изложба на Историческия музей в Исперих ще покаже магията на Тракийската царска гробница при село Свещари. Временната експозиция под наслов „ Докосване до вечността “ ще може да бъде прегледана от 8 юли до края на август в интерактивния ъгъл на музея (постоянна музейна експозиция), оповестиха от културната институция.

Изложбата е във връзка отбелязването на 40 години от откриването на Тракийската гробница, която е под егидата на ЮНЕСКО. 

Експозицията показва един от най-значимите исторически обекти в България посредством археологически находки, графични реконструкции и постери. Посетителите ще имат опция да се срещнат с бита и обредите на античните траки от проучваните обекти в „ Сборяново “. Разказът се добавя от експозиция с археологически находки, свидетелстващи за живота и вярванията на носителите на гетската цивилизация. 

Свещарската тракийска гробница е неповторим образец на Средиземноморската гробищна архитектура и притегля близо 50 000 гости всяка година. Тя е част от историко-археологическия резерват „ Сборяново ”, който включва над 140 археологически и културни монументи. 

Гробницата е издигната през 3-ти век пр.Хр., с цел да съхранява тленните остатъци на състоятелен гетски държател, който е бил заровен там дружно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са завършени като обърната палмета. Такъв тип статуи са неповторими за района.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР