Резултати от дейността на прокурорите и следователите от Окръжна прокуратура

...
Резултати от дейността на прокурорите и следователите от Окръжна прокуратура
Коментари Харесай

Ръст на решените от прокурорите досъдебни производства отчете Окръжна прокуратура – Разград за 2023 година

Резултати от активността на прокурорите и следователите от Окръжна прокуратура – Разград за 2023 година бяха регистриран от административния началник на структурата Тихомир Тодоров. В наличието на и.ф.  административен началник на Апелативна прокуратура – Варна Станислав Андонов, шефът на ТДНС Диньо Мечков, ВПД шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи в Разград - основен контрольор Диан Симеонов и Иваничка Димитрова – основен проверяващ служител на реда, той направи разбор на постигнатото през миналата година, очерта главните трендове и сложи ясни цели и цели пред магистратите за 2024 година.
 
Организацията на работа в прокуратурите от разградски правосъден регион през 2023 година е била на доста положително равнище, както във връзка с главните им действия, по този начин и по повод взаимоотношението и одобряване на екипния принцип на работа, в частност със структурите на Министерство на вътрешните работи в региона. Наблюдава се растеж във връзка с новообразуваните следствени преписки, нарастване на абсолютния и относителния дял на решените преписки по отношение на общо следените и повишаване на относителния дял на формираните досъдебни производства от прокурор по отношение на общо решените преписки. Отчита се растеж на решените от прокурорите досъдебни производства, както в безспорна стойност, по този начин и в условен дял по отношение на 2022 година. През отминалия регистриран интервал броят на постановленията за отвод да се образува досъдебно произвеждане е доста по-малък от техния брой през предходния подобен.
 
По-малък е и относителният дял на новообразуваните бързи производства по отношение на предходните две години, като е значимо да се означи, че има нарастване на делата, в който бързите производства ранг били преобразувани в следствия по общия ред. Причината за това са промени в законодателството, касаещо закононарушения за които е било всекидневно провеждането на бързи производства. Сравнително непокътнат остава броя на новообразуваните досъдебни производства през 2023 година.
 
От направения разбор на активността на Окръжна прокуратура – Разград излиза наяве, че продължава подобряването на резултати по повод срочността на решение на преписките, както и повишение качеството на тази прокурорска активност, обусловени от непрекъснат висок условен дял на доказаните прокурорски актове при инстанционен и длъжностен надзор. В доклада не беше пропуснато да се означи, че остава неуреден казусът с правенето на назначените по досъдебните производства експертизи в рационални периоди с оглед обстоятелството, че точно забавянето им се обрисува като съществена причина за невъзможността да бъде завършено едно следствие в къси периоди.
 
През 2023 година броят на правосъдните актове за връщане делата на прокурор е намалял с 60% по отношение на 2022 година. Налице е също възстановяване на работата  на прокурорите във връзка с влезлите в действие оправдателни правосъдни актове. Последните са намалели с 50 % по отношение на миналата година.
В активността си през новата 2024 година управлението на Прокуратурата в Разград ще продължи да ползва високи условията към работата на прокурорите при практикуване на контрол над следствието, да изисква точност при установяване на правната подготовка на действието и обективност при преценка на събраните по делото доказателства, както и вземане предвид с настоящата правосъдна процедура.
 
През 2024 година значим приоритет в работата на магистартите остава срочността и качеството на работа по досъдебните производства, посредством ефикасен надзор от административните ръководители за съблюдаване на периодите за осъществяване на следствието и на периодите за ограниченията за процесуална насила, както и недопускане на нестимулирано и по субективни аргументи удължение периода на следствие. Запазване на наклонността за възстановяване качеството на работа на прокурорите с оглед свеждане до най-малко броя на върнатите каузи и оправдателните присъди и дейно потребление потенциала на следователите не престават да са значими цели и през актуалната година.
 
За управлението и магистратите от Окръжна прокуратура – Разград значим приоритет остава ефикасното противопоставяне на престъпността по всички посоки, като изключително внимание ще бъде обръщано на закононарушенията, свързани с наркотични субстанции, случаите на упражнено принуждение включително и домашно принуждение, както и корупционните закононарушения. Ще продължат дейните дейности на Прокуратурата за опазване и развиване на положителните професионални връзки и положителната взаимна работа с останалите държавни институции в правосъдния регион, изключително с тези, които имат отношение към нейната работа. Усилия ще продължат да се поставят и за повишение на публичното доверие в активността на магистратите посредством осъществяване на дейна медийна политика, обвързвана с отразяване на работата на всички прокуратури в разградски правосъден район, даване на своевременна и цялостна информация на обществеността по значими тематики и случаи, както и посредством интензивни срещи с жители – възпитаници, пенсионери, поданици на дребни обитаеми места и други.
 
Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров благодари на своите сътрудници за положените старания през миналата 2023 година, за проявения висок професионализъм и за целенасочената им работа за реализиране на високо равнище на публичен ред и сигурност в района.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР