Изложба Модернистите на XX век“ – Пикасо, Дали, Миро, Матис

...
Изложба Модернистите на XX век“ – Пикасо, Дали, Миро, Матис
Коментари Харесай

Големите модернисти на ХХ век отново в София

Изложба „ Модернистите на XX век “ – Пикасо, Дали, Миро, Матис и други,  отваря порти в изложба Vivacom Art Hall Оборище 5 на 7 декември от 18.30 ч. Ценителите ще могат да се насладят на експозицията с вход свободен до 21 януари.

В изложбата ще бъде показана селекция от графични произведения. За първи път ще могат да се видят част от графиките от серията „ Балетните танцьори “, ръчно подписани от Пикасо с молив и в стеснен тираж, както и обичаната серия на Салвадор Дали „ Божествена комедия “, показана с няколко гравюри на дърво, а също и определени цветни литографии на Хуан Миро.

В експозицията посетителите ще имат опцията да се допрян онлайн до изключителните експонати на Пабло Пикасо от серията Carnet de la Californie (портфолио, включващо 25 литографии от изданието 500, отпечатано от ателие Mourlot, Париж). Присъстват произведения на Салвадор Дали от серията „ Библия сакра “, съдържаща текста на Библията със 105 цветни литографии, основани през 1963–1964 година Това е най-голямата оповестена серия с илюстрации на създателя. Издадена е от Rizzoli – Милано. Творби от серията „ Божествена комедия “ по Данте Алигиери сродяват съкровището на италианската литература с испанския сюрреализъм на Салвадор Дали. Акварелните илюстрации към книгата са рисувани към 1960 година Салвадор Дали прави 100 луксозни акварела, в които артистично засяга парадайса, пъкъла и чистилището от текста на Данте.

Част от картините идват у нас от фамозното ателие „ Мурло “ в Ню Йорк – най-големия в света издател на автентично графично изкуство. Ще бъдат показани и постери от осъществени към този момент изложения на модернистите и ателието.

Традиционно по това време на годината галерията демонстрира работи на огромните модернисти на ХХ век. „ Различното тази година е, че с откриването на изложбата ще обявим и обновената визия на нашия уеб страница www.vivacomoborishte5.com, който е с повече фотоси от събития, онлайн арт магазин и новинарска част. Сайтът е многофункционален и комфортен за прилагане. Като спомагателна услуга е опцията да се прегледат онлайн налични творби от богатата сбирка на галерията, като новите ще бъдат качвани ежемесечно “, споделя Деница Гергова, арт шеф на изложба Vivacom Art Hall Оборище 5.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР