Излизането през ноември на мониторинговия доклад за напредъка на България

...
Излизането през ноември на мониторинговия доклад за напредъка на България
Коментари Харесай

З. Златанова: И тази година докладът на ЕК за напредъка на България е безкомпромисен

Излизането през ноември на мониторинговия отчет за напредъка на България няма за цел да обезпечи безпроблемно председателство на страната ни на Съвета на Европейски Съюз, от позиция на наличието на самия отчет на Европейска комисия, изясни в предаването " Преди всички "   Зинаида Златанова  - някогашен вицепремиер и министър на правораздаването:

В типичния си изкусен жанр Европейска комисия просто малко изпревари във времето нормалния тайминг на отчета, който е края на явуари – началото на февруари, т.е. от тази позиция по време на председателството е обезпечено България да не се занимава с вътрешнополитически  спорове по характера и наличието на отчета – нищо повече. В самото наличие Европейска комисия не би си разрешила да направи компромис, не си е разрешила и тази година.

Според Златанова и тази година отчетът е прецизен и явен, и дава доста добра визия какви стъпки би трябвало да се подхващат:

Тази година, може би е първата, в която ние не чуваме от българските управляващи тук никакъв намек даже за проект, което на мен ми приказва за две неща – или закономерно България сега е заета с проекти за председателството, или пък България разчита прекомерно доста на своето лобиране пред Брюксел за преустановяване на мониторинга, а не на реформата… За мен е доста хлъзгава територия политическото лобиране в връзките с Брюксел и не съм уверена, че ще докара до триумф. По-сигурното е да бъдат направени промени.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР