Излизането на Великобритания от ЕС без сделка с Брюксел може

...
Излизането на Великобритания от ЕС без сделка с Брюксел може
Коментари Харесай

Sainsbury`s, Asda и McDonald`s предупреждават: Брекзит без сделка ще опразни рафтовете

Излизането на Англия от Европейски Съюз без договорка с Брюксел може да аргументи негостиг на храни, скок в цените им и да опразни рафтовете, въпреки и краткосрочно, предизвестяват няколко огромни вериги, измежду които Sainsbury`s, Asda и McDonald`s. 

Писмото на търговците, представено от Би Би Си, приказва за " обилни опасности " за ограничение на избора от храни, качеството им и свежестта им по рафтовете. Подписалите го напомнят, че запазяването със свежи храни не е допустимо, а Англия е подвластна от Европейски Съюз за импорт на зеленчуци и плодове.

" Крайно загрижени сме, че нашите клиенти ще са измежду първите, които ще усетят следствията от Брекзит без договорка ", написа в писмото.

Предстои Народното събрание да разиска серия ремонти към контрактуваното от премиера Тереза Мей и Брюксел съглашение. Макар тези ремонти да не са финалната дума по Брекзит, те ще дадат изясненост в какъв тип съглашението би срещнало утвърждението на Народното събрание, който към този момент един път отхвърли оферти от Мей вид.

В писмото огромните търговски вериги подканят депутатите да обединят старания за намиране на незабавно решение, с цел да не излезе Англия от Европейски Съюз без подписано съглашение.

Писмото е подписано и от изпълнителните шефове на Marks&Spencer, KFC, Co-Op, Lidl и други

Около една-трета от питателните артикули на Острова са импорт от Европейски Съюз. През март, когато Брекзит ще стане факт, Англия разчита главно на импорт на плодове и зеленчуци поради сезона. По това време 90% от марулята, 80% от доматите и 70% от плодовете идват от други европейски страни.

Неизвестността идва от обстоятелството, че при излизане без договорка стоките ще се таксуват с цени по разпоредбите на Световната комерсиална организация (WTO). Към момента това важи за едвам към 10 на 100 от внасяните храни на Острова. Според подписалите писмото това, от своя страна, би повишило доста разноските и ще окаже напън за увеличение на цените.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР