Излизането на Русия от сделката за износ на зърно през

...
Излизането на Русия от сделката за износ на зърно през
Коментари Харесай

ФАЦ: Путин иска да хвърли върху Запада вината за повишаването на цените на храните

Излизането на Русия от договорката за експорт на зърно през украинските пристанища на Черно море през днешния ден е съществена тематика на западния щемпел, като редица издания разсъждават върху претекстовете и вероятните световни последствия от този ход на Москва.

От сключването на зърнената договорка през август предходната година до момента от Украйна са били изнесени към 33 милиона метрични тона храни, като над половината от тях са отишли в разрастващи се страни, написа в днешния си брой американският в. " Файненшъл таймс ".

Русия през вчерашния ден се отдръпна за повторно от самодейността. Тя прекрати за малко присъединяване си и през ноември, само че ден по-късно, след намесата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Москва се върна към изпълняването на истанбулските съглашения, напомня изданието.

Сега обаче решителността на Русия е по-голяма, споделят източници, осведомени с хода на договарянията.

Москва загуби интерес към договорката, откакто западните наказания попречиха на износа на съветски храни и торове. Въпреки че Съединени американски щати и Европейски Съюз вкараха облекчения за съветските експортьори на селскостопанска продукция и отвориха малки врати за улеснение на заплащанията към огромна съветска държавна банка, Москва се оплака, че не е направено задоволително, с цел да може селскостопанските ѝ артикули да се върнат на международните пазари, написа още " Файненшъл таймс ".

Дейвид Харланд, шеф на основания в Женева " Център за филантропичен разговор ", който е оказал помощ в договарянията в Истанбул, съобщи, че Русия " усеща, че не получава доста в подмяна и може и да продължи да притиска Украйна ", като в същото време добави, че Ердоган към момента може да убеди Русия да се върне.

Карлос Мера, началник на отдел " Пазари на селскостопански артикули " на " Рабобанк " (Rabobank), сподели, че с отпадането на черноморската зърнена самодейност Украйна ще би трябвало да се пренасочи към експорт през сухопътните си граници и по-малките пристанища по река Дунав. Това ще усили разноските и ще понижи облагите на производителите. Подобни промени също по този начин биха могли да ги подбуден да засеят по-малко зърно през идващия сезон, което ще се отрази върху износа в дълготраен проект.

Неправителствената организация " Международен избавителен комитет " дефинира договорката за зърното като " избавителен пояс за 79 страни и 349 милиона души, които са на фронтовата линия на продоволствената неустановеност ", написа английското сп. " Тайм ".

Загубата на милиони тонове храна от Украйна идва в миг, в който разнообразни спорове и сушата стават причина редица страни да са все по-зависими от вноса на продоволствия. Това " ще докара до неустойчивост и дефицит на храни, както и до повишение на цените ", съобщи пред изданието Шашват Сараф, който дава отговор за района на Източна Африка.

В най-новия отчет на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие, оповестен този месец, се показва, че 45 страни се нуждаят от продоволствени помощи, като в множеството случаи гладът във въпросните страни се дължи на високите цени на питателните артикули.

Въпреки че сушата може да бъде проблем и за главните снабдители на зърно, някои анализатори считат, че други страни създават задоволителни количества, с цел да компенсират загубите от Украйна.

Европа и Аржентина усилват износа си на пшеница, а тази година в Бразилия има отлична царевична годишна продукция, отбелязва сп. " Тайм ".

Възможно е Путин да сложи пред тестване солидарността на Европа с Украйна, написа в днешния си брой немският в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". В Москва са наясно с проблемите, които породиха на остарелия континент поради износа на украински селскостопански артикули, откакто напролет европейските фермери се изправиха пред нов и нежелателен съперник.

Ако износът на украинско зърно през Черно море се окаже неосъществим, тогава единственият път към международните пазари остава Европейски Съюз. И страните членки не могат да го затворят макар митингите на европейските производители на селскостопанска продукция, защото ще разрушат един от най-важните браншове от украинската стопанска система, показва " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Изданието се стопира и на хипотезата, че Путин желае да хвърли върху Запада виновността за повишението на цените на храните. Това е част от подготовката за срещата на върха Русия – Африка, която ще се състои в края на месеца, защото съветският президент " желае да се нарежда като водач на онеправданите по света ", отбелязва немското издание.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР