Излизането на дори 5% от празните жилища в София би

...
Излизането на дори 5% от празните жилища в София би
Коментари Харесай

Прогноза: Продажбата дори на 5% от празните жилища би сринала пазара

Излизането на даже 5% от празните жилища в София би сринала имотния пазар. Това предвижда за „ Сега “ Страхил Иванов от организация „ Явлена “. В резултат ще има цели квартали в столицата, към които купувачите няма да демонстрират никакъв интерес.

Според него делът на празните жилища в столицата е сред 25 и 30 на 100, а приблизително за страната е 42%. Брокерът счита още, че инфлацията, обедняването и повишаването на безработицата ще принудят след време доста хора да стартират да продават парцели, които ги държат празни, а други може да решат да ги дадат чартърен. По думите, обаче, не трябва да се не помни, че част от тези парцели са или са остарели в доста неприятно положение или са новопростроени, само че на шпакловка и замазка и не са годни незабавно да влязат в тях квартиранти.

„ Има доста сериозен риск за притежателите на жилища, купили ги за инвестиция, а в това време парцелът стои празен “, счита Иванов. „ Не носи пари, нито от наем или от възможна продажба. Да си представим, че в един миг се промени данъчната политика за парцелите и таксите скочат. При ниски приходи на хората или ниски доходи от наем, инвестицията ще се окаже неефективна. Това е един от рисковете, а другият е, когато хората бъдат принудени да продават празните си парцели “, счита брокерът.

Той напомни, че идването на украинските бежанци избягали от войната раздвижи наемният пазар на жилища в страната, който беше в рецесия по време на пандемията. „ Сега търсенето е налице, най-много във Варна и другите огромни градове. Интересът е освен за евтини квартири, а и за хубаво обзаведени жилища от високия сегмент “, сподели Иванов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР