Излиза на български Първа кръв, навярно най-личният и вълнуващ роман

...
Излиза на български Първа кръв, навярно най-личният и вълнуващ роман
Коментари Харесай

Амели Нотомб се завръща с Първа кръв

Излиза на български " Първа кръв ", вероятно най-личният и трогателен разказ на Амели Нотомб, почетен с премия " Рьонодо " 2021 и Европейската премия " Стрега " 2022. Романът връща читателя към един действителен исторически факт и е друг от всичко, написано до момента от белгийската писателка. " Първа кръв " (Колибри) е трийсетият разказ на Амели Нотомб и двайсет и първият, публикуван от " Колибри ". През 2020 година Ковид 19 отнася бащата на Амели Патрик Нотомб, с който тя не съумява да се сбогува. Прави го по-късно с романа " Първа кръв ", изразявайки своята дълбока респект към дипломата от кариерата и трансформирайки трагичното събитие в мощно литературно произведение. Под формата на роман на самия Патрик Нотомб дъщерята споделя живота му от дете до първия му дипломатически пост и обвързваните с него събития. Разказва и за рода му, без нищо да му икономисва – надменния дядо, отсъстващата майка, жаждата и глада, ледената зима в Ардените….

Прави го с обич и комизъм, с почитание и подигравка, с всичко това, което характеризира тази неизчерпаемо изобретателна и витална писателка. В края на книгата, когато Патрик, който припада при типа на кръв, се оказва невъзмутим очевидец на кървава баня, Амели заключава с думи, които биха могли да са мото на книгата: " Никога не би трябвало да се подценява гневното предпочитание да оцелееш ". Истинската храброст на Амели Нотомб е в разнищването на личното й минало, в непосредствения роман в първо лице, само число, който приковава вниманието на читателите и й разрешава да стигне до най-дълбоките пластове на човешкото его.

Със своята неизтощима фикция и екстравагантен жанр Нотомб е абонирана за триумфа още от 1992 година, когато излиза дебютният й разказ " Хигиена на килъра ". През 1999 година й е присъдена Голямата премия на Френската академия за " Изумление и боязън ", екранизиран под режисурата на Ален Корно. " Речи срещу Катилина ” от 1995 година печели премия " Жан Жионо ”, премия на телевизионния канал " Пари Прьомиер ”, премия на Френско-европейските литературни асоциации и премия " Ролан дьо Жювнел ”. Романът " Жажда " й донесе заслужена номинация за " Гонкур " и първо място в класациите за бестселъри на Франция.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР