Излиза ли сметката на Министерството на финансите и какви са

...
Излиза ли сметката на Министерството на финансите и какви са
Коментари Харесай

Сметките на държавата не излизат. Кои са рисковете пред Бюджета?

Излиза ли сметката на Министерството на финансите и какви са рисковете за Бюджета до края на тази година? Журналистите Таня Петрова и Стефан Антонов направиха разбор в предаването „ Преди всички “.

Ще има проблеми с някои приходни пера в Бюджета. Най-основните терзания сега са постъпленията от Данък добавена стойност. Много е евентуално плануваните доходи да не постъпят до края на годината. Много огромен риск има и по линия на европейските средства по ПВУ. Ако в приходната част зейнат дупки, ще имаме доста компликации в реализирането на Бюджета, разясни Таня Петрова.

Сметките не излизат най-вече, тъй като предходната година са заложени прекомерно огромни разноски. Сигналът за това на финансовия министър  Росица Велкова предходната година беше пренебрегнат, по-късно я упрекнаха в саботиране на еврозоната. Заканиха се да съберат повече пари. Ще се спестят разноски в областта на държавните вложения. Ще го забележим този мач и този есен, счита Стефан Антонов.

Има лимит на приходите, които могат да се събират през тази данъчна система. Всяка година МФ се пробва да измисля хитрости, влезнали сме в сферата на данъчната екзотика. При плосък налог особена данъчна политика няма по какъв начин да се води. Този тежък диалог следва, защото разходите на страната не могат да се поберат в тази данъчна рамка, разяснява Таня Петрова пред БНР.

Когато имаш разминаване на приходите с разноските и опитваш да го свиеш на 5 милиарда, а обмисляш данъчни промени за 30 милиона лв., това са трохи, съобщи Антонов.

Имаме прекалено огромен проблем, с цел да се взема решение с такива дребни приходни ограничения, акцентира и Таня Петрова. По думите ѝ „ цели системи седят с големи дефицити и в един миг това ще стане необслужваемо като разноски “.

Финансовото министерство се пробва да изкара на ярко прикрити трудови контракти, маскирани като цивилен, само че и това е доста подложено на критика предложение, което съгласно нея няма да мине. Има предел на солидарността и би трябвало да се върви деликатно по този борд, уточни Петрова по отношение на осигурителните прагове за високо платените специалности.

„ Имаме систематичен проблем, заложен предходната година за петилетка напред. Той не може да бъде решен с лаладжийство, да изтръскаме някакъв чувал, да намерим някакви скрити пари. Не е въображаемо по какъв начин разноските ще се финансират с нови доходи “, посочи Стефан Антонов.

Ако не постъпят парите по ПВУ, ще има касов раздор, безапелационен е той. Вторият проблем по думите му значи по-малко пари във фискалния запас. Отиваме на свръхдефицит и по методиката пред Брюксел за еврозоната, това се дъни, безапелационен е Антонов.

С парите по ПВУ ще се покрият разноски в държавния бюджет. Ако те обаче не дойдат, финансовото министерство ще се чуди по какъв начин да закърпи бюджета в последния месец на годината, а това няма по какъв начин да стане, с изключение на с шмекерлъци, съобщи Таня Петрова.

Вървим доста решително към неуспех на ПВУ. Хоризонтът за реализация е 2026 година Това са тежки вложения. Няма да можем да усвоим доста огромна част от тези безплатни средства, изрази мнение тя.

Когато не ти стигат парите, с цел да си разплатиш отговорностите през настоящите доходи, ги търсиш или през спестявания, или през заеми, сподели още Стефан Антонов, като очерта опасността ако покрием недостига в границите на 3%, фискалният запас в края на годината да се окаже доста покрай санитарния минимум от 4,5 милиарда лв., което е причина за финансова накърнимост на страната. Той обърна внимание и върху покачването на лихвите.

„ Защо се бави тегленето на заема? Защото финансовият министър не знае какъв брой ще ни бъде огромен дефицитът. За това време, за което чакаме, покачването на лихвите е 0,75 процентни пункта. Ако са 5 милиарда заем, както се възнамерява, към 400 милиона ще ни бъдат спомагателните разноски за лихви. Кому беше нужно да си предизвикваме това? “

„ Не чакам да забележим особени нови политики в Бюджета за 2024 година, което е тъпо. Живеем в условия на извънредност в последните две години„, заключи Таня Петрова.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР