Излезе годишният доклад на Агенцията за ядрено регулиране за 2020

...
Излезе годишният доклад на Агенцията за ядрено регулиране за 2020
Коментари Харесай

Излезе годишният доклад на АЯР за състоянието на АЕЦ Козлодуй

Излезе годишният отчет на Агенцията за нуклеарно контролиране за 2020 година, който съдържа данни за положението на нуклеарната сигурност и радиационната отбрана в България. В направения от регулатора доклад са прегледани всички аспекти на активността - употребата на нуклеарните уреди, анализите и оценките на сигурността, ръководството на радиоактивните боклуци, докладът и контролът на нуклеарния материал, регулирането на дейностите с източници на йонизиращи лъчения. Отбелязано е и че организацията извършва всички свои отговорности, произлизащи от участието на страната ни в интернационалните организации, асоциации и групи. Посочено е, че постигнатото през миналата година е резултат на положителната организация на работата, на целеустремено реализираните ограничения за развиване на административния потенциал, на професионализма и опита на чиновниците на АЯР. Докладът удостоверява, че в организацията се прави всичко належащо, с цел да бъде тя справедлив, предвидим и транспарантен в дейностите си регулатор.
През 2020 година блокове 5 и 6 на АЕЦ „ Козлодуй “ са експлоатирани в границите на техните планови режими и в сходство с издадените от организацията лицензии за употреба, е посочено в отчета. Дейностите на лицензианта, ориентирани към повишение на сигурността на блоковете, са обект на деликатен разбор и оценка. Издадени са 56 позволения за осъществяване на промени, значими за сигурността на нуклеарните уреди и на дейностите, свързани с вноса, износа и транспорта на нуклеарен материал. Проведеният надзор върху системата на радиационна отбрана в АЕЦ „ Козлодуй “ демонстрира, че се извършват всички лицензионни условия. Колективната доза от външно и вътрешно облъчване на професионално облъчваните лица, междинната самостоятелна ефикасна доза и оптималната самостоятелна ефикасна доза са доста по-малки от границите на дозите при професионално облъчване, избрани в Наредбата за радиационна отбрана.
„ През предходната 2020 година, белязана от пандемията, в Агенцията за нуклеарно контролиране е основана нужната организация и макар изключителните условия, подхванатите ограничения и професионализмът на специалистите разрешиха да бъдат изпълнени всички планувани инспекции в нуклеарните уреди и обектите с източници на йонизиращи лъчения. За да реализира своята активност за държавно контролиране на безвредното потребление на нуклеарната сила и йонизиращите лъчения и на ръководството на радиоактивните боклуци и отработеното нуклеарно гориво, и с цел да отговори на повишения брой лицензианти, АЯР редовно и целеустремено реализира ограничения за развиването на административния си потенциал посредством рационализиране на системата за образование и повишение на квалификацията на личния състав “, се споделя още в отчета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР