Изкуството за мен е един духовен път, който ни подготвя

...
Изкуството за мен е един духовен път, който ни подготвя
Коментари Харесай

Акад. Георги Чернев: Освен таланта да рисуват хубави картини, художниците трябва да умеят да правят маркетинг

Изкуството за мен е един нравствен път, който ни приготвя за бъдещия живот на нашите души и там хората намират успокоение, примирение. Това сподели в изявление за БГНЕС акад. Георги Чернев, предприемач, художник и ръководител на Академия „ Знание и самоусъвършенстване ".

С него беседваме във връзка новата му галерия, която носи името „ 40х40х40 Божествен код ".

Идеята за изложбата се ражда по самодейност на галерията, в която ще бъде показана – „ Елизиум ", издигната върху място, обвързвано с Източната врата на Пловдив, носеща духа на историята и културата от антични времена. „ Фиксирахме датата преди към 2 – 3 месеца и взех решение да направя нещо, което до момента в мои картини не съм правил – да рисувам с акрил нереална живопис ", описа художникът, който употребява масло и рисува реалистична живопис.

Акад. Чернев заменя реалистичната с нереалната живопис, повлиян от подготовката на книга, отдадена на стиловете в българската живопис, като отделя много време на проучването на нереалната живопис у нас. „ Оформи се концепцията да направя 40 картини с размер 40х40 и по този начин пристигна заглавието „ 40х40х40 ". За мен цифрата 40 е израз на Божествения код. Това число се среща на доста места в Свещените книги и е натоварено с много значение. 40 дни преди акта на забременяване в небесата се чува глас за идното забременяване. 40 дни след зачеването се смята, че плодът е към този момент Човек. През тези 40 дни полът може да се промени с молебствия. Цар Соломон е постил 40 дни, с цел да реализира висша мъдрост ", изясни той.

Художникът означи, че стартира да рисува, като авансово си слага три тематики. „ Едната тематика е линия, другата тематика в изложбата е галактика и третата тематика е мрежа ", акцентира той и добави, че приблизително по 13 картини от тематика ще вземат участие в изложбата.

Флагманът на изложбата „ 40х40х40 Божествен код " е последната, 40-а картина. „ Направих една светеща картина, която се състои от три картини – триптих, една до друга в една обща дървена рамка. Всяка картина си има легло и откъм гърба картините са осветени – те наподобяват добре и на дневна светлина, наподобяват добре и на нощна светлина, когато са осветени откъм гърба, наподобяват добре и на смесена светлина ", съобщи акад. Чернев.

Отнема му към три месеца, с цел да нарисува картините за изложбата, като през това време се занимава и с доста други неща, защото през месец септември е определен за член на Управителния съвет на Българската спортна федерация по шахмат.

„ Вече имам колекционери, които имат по 4 – 5 мои картини и за тях това ще бъде приятна изненада да ме видят като художник в нереалната живопис и с акрил ", показа акад. Чернев.

За колекционерите на картините му, които са удостоверили, че ще участват на откриването на изложбата в града на тепетата, художникът е подходил с ексцентричен, само че доста автентичен жест – изпратил е по пощата Арт предложения, които са мини картички. „ Тези картички са направени с акрил и са с размер 10х15 като пощенски картички. На тях всяка една тематика е показана – да вземем за пример, тази покана е линия, другата е галактика, третата е мрежа. Сложени са в плик, откъм гърба поканата е надписана с молив ръчно за по-артистично. На плика е комплициран щемпел с червен восък, с цел да е по-атрактивно. Изпратих ги с „ Български пощи ". Някъде към 20-а предложения по този начин съм изпратил с предложени писма с противоположна квитанция ", изясни той.

Една от задачите на създателя е всички картини от изложбата да се продадат още в деня на откриването на „ 40х40х40 Божествен код " – нещо, което никой до момента не е правил, като е добавил и тласък. „ Този, който купи картина, в границите на един месец, тъй като аз няма да мога незабавно да му я дам, втората картина ще бъде подарък за него. Така подтиквам. За мен постоянно е било необичайно по какъв начин една галерия стои примерно 30 дни, за мен повече от 10 дни за една галерия не е належащо. Който има предпочитание, той ще я посети ", акцентира акад. Чернев.

Според наблюденията му кулминационната точка в изложбата е на откриването ѝ. Художникът означи, че в случай че задачата му бъде реализирана и всички картини бъдат купени в първия ден, ще направи нова галерия в Галерия „ Елизиум ", защото има картини маслена живопис.

На въпроса какво го въодушевява да твори, акад. Чернев отговори: „ Най-много природата. "

„ Това, което ми оказва помощ да рисувам, са знанията, които получавам. Аз се пробвам тези познания, които акумулирам в себе си, да ги изразя на платното и много сполучливо се получава ", сподели още ръководителят на Академия „ Знание и самоусъвършенстване ", която се занимава с езотерика.

За него изкуството е един нравствен път, който ни приготвя за бъдещия живот на нашите души и точно там хората намират успокоение и примирение.

„ Поканил съм новия кмет на Пловдив и някои други публични лица за изложбата и доста се надявам, че те ще намерят време да я посетят, тъй като изложбата е място, където всевъзможни политически пристрастености изчезват. Надявам се и всички мои почитатели от Пловдив и от цялата страна, които имат опция, да дойдат ", прикани акад. Чернев.

Докато работи по реализирането на „ 40х40х40 Божествен код ", у художника се ражда концепция за последваща галерия, която ще бъде напълно със светещи картини и ще бъде открита в София. „ Размерът – още мисля по него дали да е 99х99, съвсем метър на метър, светещи картини, като там ще употребявам специфични материали, концепцията за които ми дойда от това, че те имат бистрота. Това са едни специфични съставки, които се употребяват, смесени са с масло, те дават един транспарантен гел и по този начин светлината ще може да минава откъм гърба ", показа той, като посочи, че тематиката са светците, само че не такива, каквито ги рисуват по иконите – канонично от глава до пети, а портрети на светци, като акцентът ще бъде върху очите.

От частна компания, която се занимава със системи за електронно ръководство, когато научават за светещата галерия, поемат ангажимент да създадат ръководството на светлината. „ За мен е доста действителна поддръжка една компания, която се занимава със светлината, да ми помогне да изразя моята светлина ", съобщи акад. Чернев.

Художникът е горделив и с 18-годишния си наследник – Георги Чернев-младши, който от 4 – 5 година се занимава с графичен дизайн и има упоритостта, когато приключи, да учи в Нов български университет. „ Той е правил плакатите на моите изложения, както и на друго художници. Правил е един афиш на най-известния акварелист Симеон Кръстев. Много е добър в тази област – аз му давам концепцията, той я осъществя ", описа той, като обърна внимание, че синът му е в топ 300 на една американска асоциация на дизайнери, където получава онлайн поръчки.

Така, откакто става член на УС на Българската спортна федерация по шахмат, акад. Чернев моли сина си да направи нещо, с което да поздравят златните девойки и да им пожелаят триумф. „ Казах му по какъв начин си го представям – да има шахматна дъска, девойки, откъм гърба годината, т.е. да е ясно, че европейското се е случило през 2023 година Той го направи и просто надмина моите упования. Става все по-добър, непрестанно ме изненадва с достиженията си Георги Чернев-младши ", добави художникът.

Участвал в превода на една от книгата на гуруто на маркетинга Филип Котлър, акад. Чернев е безапелационен, че в днешно време художниците освен би трябвало да имат уменията и гения да рисуват хубави картини, само че би трябвало да умеят и да вършат маркетинг. „ Без деен маркетинг, няма по какъв начин да се получи – едно нещо би трябвало да го направиш, да го документираш, да го презентираш, тъй като рискуваш да останеш подценен, неразбираем, невидян ", заключи той.

Изложбата „ 40х40х40 Божествен код " на акад. Георги Чернев ще бъде показана на 16 ноември (четвъртък) от 18 ч. в Галерия „ Елизиум " в Пловдив. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР