Изкуственият интелект представлява технологична революция. Тя е полезна и би

...
Изкуственият интелект представлява технологична революция. Тя е полезна и би
Коментари Харесай

Нинова - със страх от изкуствения интелект, но и с надежда, че е за добро

Изкуственият разсъдък съставлява софтуерна гражданска война. Тя е потребна и би помогнала на човечеството в доста връзки. Но тя крие и опасности. Затова е належащо да се откри баланс сред потребното и рисковото, счита Нинова, осведомят от пресцентъра на левицата.

" Едно последно проучване демонстрира, че в околните 5-6 години ще има голям скок в развиването на изкуствения разсъдък, вследствие на което 3 милиарда души в света ще изгубят работата си. 3 милиарда от 8 милиарда население на човечеството на планетата. В професионалните среди се появи нов термин - софтуерна безработица.

Новите технологии обгръщат всички сфери на публичния живот и всички типове полагане на труд. Все още доста хора не схващат какво ни чака ", счита водачът на Българска социалистическа партия.

" Учените и ангажираните с тази тематика считат, че хората, които ще изгубят работни места, би трябвало да се преквалифицират и да си намерят друга работа. Но в това време и слагат въпрос какъв брой време ще отнеме това. Ако това отнеме няколко години, а в случай че отнеме десетилетия, тъй като става дума за 3 милиарда души? Изкуственият разсъдък се развива безусловно в скоростта на месеци и години. Докато се преквалифицират, какво вършим с тези хора, каква работа им се обезпечава? А в случай че сферата, в която се преквалифицират също бъде сложена в един миг на тази високотехнологична гражданска война, още веднъж ли би трябвало да се преквалифицира? Стои въпросът за базовия приход, който е спорен към този момент – нито една страна към момента не е осигурила подобен базов приход на хората, които ще изпаднат в безработица в резултат на софтуерната гражданска война.

Следващата стъпка в развиването на тази технология е изкуственият разсъдък да развие умствен развой. Не просто да реагира на база на статистически данни, а стъпвайки на тях, да мисли и да взима независими решения. Не инцидентно Г7, Китай, Съединени американски щати към този момент се оповестиха за правила и регулации ", добавя тя.

Нинова напочня, че Европейска комисия работи по този въпрос от 2018 година: " Вече разполагаме с Регламент от към 118 страници. Първо, да има обща правна рамка за Европа, тъй като казусът с изкуствения разсъдък е трансграничен проблем. Всяка страна може да има и национално законодателство, само че би трябвало да имаме обща правна рамка в Европейски Съюз ".

По думите й, регламентът класифицира технологиите на неразрешени за въвеждане в Европейски Съюз, на високорискови и на безусловно възможни без никакъв риск, които могат да оказват помощ на хората в сферите на публичния живот. Създават се още условия

към производителя на изкуствен интелект, към доставчика, към разпространителя, както и условия и правила на ползвателя на изкуствения разсъдък, стандарти и регистрация на технологията.

Създава се европейски съвет по изкуствен интелект, който да управлява тази активност, а всички страни би трябвало да имат и национални органи. Залагат се условия за дискретност и наказания и се плануват санкции за нарушителите на тези строги правила – като най-малкото е 30 млн. евро, а най-голямото е 6% от годишния оборот на компанията, която го прави.

" Знам, че всичко това към момента звучи далечно и неясно за доста хора. Тъй като от дълго време се занимавам с тази тематика, съм срещала всевъзможни реакции. От съмнение до насмешки. Знам, че са ни затиснали ежедневни грижи и паники. Но би трябвало да отделим малко време и да погледнем в бъдещето. То не е далечно. То е напълно близко и ние можем занапред да подсигуряваме, че ще е положително за човечеството ", счита Нинова, като прибавя:

" Скоро Илън Мъск насочи " писмо до човечеството " и споделя, че изкуственият разсъдък може да ни победи, в това число и това, което той самият основава. Това писмо е подписано от над 1000 водещи специалисти и бизнесмени. В него те желаят 6-месечен мораториум върху развиването на високите технологии и изкуствен интелект. Според мен 6 месеца са безусловно незадоволителни, тъй като Европейска комисия работи по тази тематика от 2018 година и още не сме подготвени. Сега сме 2023 година - 5 години, а огромните колоси споделят " Спрете ни за 6 месеца ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР