Изкуственият интелект ChatGPT вече навлиза и в процеса на вземане

...
Коментари Харесай

За първи път съдия призна, че е използвал ChatGPT при вземане на решение


Изкуственият разсъдък ChatGPT към този момент навлиза и в процеса на взимане на правосъдни решения (снимка: CC0 Public Domain)

Съдия в Колумбия употребява изкуствения разсъдък ChatGPT, с цел да вземе правосъдно решение. Това е първият път, когато правно решение е взето благодарение на AI текстов генератор – или най-малко първият прочут случай.

Хуан Мануел Падила Гарсия, който ръководи Първи областен съд в град Картахена, съобщи, че е употребявал инструмента с изкуствен интелект, с цел да зададе правни въпроси по съответен проблем, и е присъединил отговорите в решението си, съгласно правосъден документ от 30 януари 2023 година

„ Аргументите за това решение ще бъдат избрани в сходство с потреблението на изкуствен интелект (AI) “, написа Гарсия в решението, което е преведено от испански. „ Съответно ние въведохме елементи от правните въпроси, сложени в това произвеждане “.
още по темата
„ Целта на включването на тези текстове, основани от AI, по никакъв метод не е да размени решението на съдията “, добави той. „ Това, което в действителност търсим, е да усъвършенстваме времето, прекарано в правенето на решения след потвърждаване на информацията, предоставена от AI “.

Случаят включва спор със здравноосигурителна компания за това дали дете с аутизъм би трябвало да получи покритие за здравно лекуване. Според правосъдния документ, правните въпроси, въведени в инструмента за изкуствен интелект, включват „ Освободено ли е малолетно лице с аутизъм от заплащане на такси за терапия? “ и „ Взела ли е юриспруденцията на конституционния съд удобни решения в сходни случаи? “

Гарсия включва цялостните отговори на чатбота в решението и по този начин става първият арбитър, който признава, че го е направил. Той е присъединил личните си изводи в използваните правни прецеденти и споделя, че AI е употребен за „ разширение на причините на признатото решение “. След детайлизиране на диалога с AI съдията приема получените отговори и личните си правни причини като съображение за правосъдното решение.

Колумбийският закон не не разрешава потреблението на AI в правосъдни решения. Но системи като ChatGPT могат да носят в себе си детайли на предрешение, дискриминация или неточност. Езиковият модел не съдържа фактически „ схващане “ на текста – той просто синтезира фрази въз основа на възможност от милионите образци, употребявани за образование на системата.

Въпреки че казусът явно е първият, която арбитър признава, че употребява AI текстов генератор като ChatGPT, някои съдилища към този момент прибягват до автоматизирани принадлежности за взимане на решения при установяване на присъдите или за това дали обвинените за закононарушения да бъдат освободени под гаранция.

Употребата на AI системи в съдилищата беше мощно подложена на критика от покровителите на етиката в изкуствения разсъдък, които показват, че софтуерните системи постоянно „ укрепват расистките и сексистките стандарти и ускоряват съществуващите форми на неравноправие “.

Макар в колумбийския съд изкуственият разсъдък да е употребен най-много за ускорение на правенето на решение и отговорите му са тествани по обстоятелства, това евентуално е знак, че предстоят забавни събития в близко бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР