Изкуствените дефицити, които Русия създаде, се отразиха не само на

...
Изкуствените дефицити, които Русия създаде, се отразиха не само на
Коментари Харесай

Николае Чука: Диверсификацията на доставки и маршрути трябва да продължи


„ Изкуствените дефицити, които Русия сътвори, се отразиха освен на Европа, само че и на световния енергиен пазар. Това докара до високи цени на силата на всички места в света, тъй че всички стъпки да увеличим нашето трансгранично съдействие ще доведат до рационални цени, с цел да реализираме задачите си за възобновяване и еластичност. “

Това сподели министър председателят на Румъния Николае Чука по време на церемонията за разкриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ.

 

Трябва да продължим да усилваме потенциала на производството, и да търсим всички благоприятни условия да диверсифицираме солидарно нашите доставки. Нашите съседи в Западните Балкани, Украйна и Молдова, също разчитат на това.

Стартирането на интерконектора диверсифицира съществено доставките на природен газ, само че би трябвало да останем реалисти и да признаем, че диверсификацията на доставки и направления би трябвало да продължи, тъй като Европа би трябвало да се освободи от зависимостта си от съветски горива. Енергийната рецесия и войната в Украйна усили нашата угриженост за резистентност ан енергийните доставки, запазването на околната среда, тъй като обособените старания не са задоволителни.

Ние всички осъзнаваме, че вложенията в газ и такава инфраструктура, са с дълготраен газ, тъй като той е основен за реализиране на климатичен неутралитет.

Благодаря на всички, които през годините вложиха технологии, финанси и политически старания, с цел да израсне този интерконектор от концепция до действителност.

Благодаря на някогашния министър-председател Петков и на гръцкия сътрудник Мицотакис за напъните им да приключат този конектор. Ние се срещнахме няколко пъти и обсъдихме какъв брой е значим този конектор. Както всички казахте, това е освен в помощ на връзките с Южния кулоар, само че и с Вертикалния кулоар, който ще даде опция на България, Румъния, Унгария и Австрия да се възползват от доставките.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР