Изкуствен интелект победи осем световни шампиона на бридж - игра,

...
Изкуствен интелект победи осем световни шампиона на бридж - игра,
Коментари Харесай

Изкуствен интелект победи 8 световни шампиона на бридж

Изкуствен разсъдък победи осем международни първенеца на бридж - игра, в която до момента човешкото предимство устояваше на похода на машините, предава БНР. Победата съставлява нов стадий в развиването на изкуствения разсъдък, защото в бриджа играчите работят с непълна информация и би трябвало да реагират на държанието на няколко други играчи - сюжет, който е доста по-близък до човешкия развой на взимане на решения, написа „ Гардиън “.

Бриджът се разграничава от шахмата и играта Го, където и в двата случая изкуствените интелекти към този момент са побеждавали човешки първенци и при тях играчът има единствено един съперник в даден миг и двамата разполагат с цялата информация.

" Това, което видяхме, съставлява фундаментално значим прогрес в положението на системите за изкуствен интелект ", споделя Стивън Мъгълтън, професор по машинно образование в Имперския лицей в Лондон.

Френският стартъп NukkAI разгласи новината за успеха на своя изкуствен интелект в петък, в края на двудневен шампионат в Париж.

Всеки първенец е изиграл личните си карти и картите на колегата си против двойка съперници. Тези съперници са били най-хубавите шампиони-роботи в света досега - роботи, които са печелили доста надпревари за роботи, само че за които е всепризнато, че надалеч не са толкоз положителни, колкото експертните човешки играчи.

ИИ - наименуван NooK – е играел същата роля като човешкия първенец, със същите карти и същите съперници. Резултатът бил разликата сред резултатите на индивида и ИИ, осреднена за всеки комплект. NooK спечелил 67, или 83%, от 80-те сета.

Жан-Батист Фантун, съосновател на NukkAI, съобщи, че е бил убеден, че машината, която компанията създава от пет години, ще победи в хиляди игри, само че единствено в 800 от тях тя е била на косъм.

При оповестяването на резултатите математикът Седрик Вилани, притежател на орден " Фийлдс " за 2010 година, назова NukkAI " превъзходна френска история на триумфа ".

Изследователката на изкуствения разсъдък Вероник Вентос, другият съосновател на NukkAI, назовава NooK " изкуствен интелект от ново потомство ", защото изяснява решенията си в процеса на работа. " В бриджа не можеш да играеш, в случай че не обясняваш ", споделя тя.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР