Изкуствен интелект може да отсява болните от здравите растения, като

...
Изкуствен интелект може да отсява болните от здравите растения, като
Коментари Харесай

Предизвикателство за напреднали: Да създадеш изкуствен интел...

Изкуствен разсъдък може да отсява болните от здравите растения, като мери температурата им – тя се трансформира съгласно биохимичните процеси. А след това да пръска единствено инфектираните стръкове с препарати, вместо да се третира целия блок и да се замърсяват здравите култури. Така храната ни ще стане по-здравословна, а в това време ще се пестят разноски.

Засега прототипът на тази иновация е от картон, с четири перки, с които да се движи устройството сред лехите с доматите, зелето или марулята. А с цел да е ясно, че въпреки всичко е от ново потомство, студенти написаха от горната страна с маркер „ SMART “.



Екипът от четвъртокурсници от компетентност „ Растителна отбрана “ от Аграрния университет измисли това решение за понижаване на използването на пестициди. С него се включи в борба за премията от 2000 евро в надпреварата " Challenge Labs " -2021. Надпреварата предизвика 34 студенти в 5 екипа да употребяват познания, креатив и предприемачески умения, с цел да предложат решение на съответен проблем от агро-хранителния бранш.

Състезанието се организира за първи път у нас като част от годишната стратегия за юношески начинания на Аграрния университет и „ Cleantech “ ООД като сътрудници на българския хъб към Европейския институт за нововъведения и технологии в направление „ Храни “. Целта е младите студенти и учени да развият предприемачески умения и когато имат новаторска концепция, да могат да извървят пътя до реализирането и внедряването й в бизнеса, изясни зам.-ректорът по научната активност в Аграрния университет проф. Владислав Попов. Форматът се организира и в другите страни в Европа, където има хъбове.



Предизвикателствата за надпреварата у нас са обрисувани посредством допитване измежду експерти и специалисти в сферата, като фокусът е точно върху България, изясни Ина Тодорова от „ Cleantech “. Мозъчната офанзива извела на напред във времето над 10 казуса, измежду които неразбираемият генезис на продуктите, възкръсване на обезлюдените региони, понижаване на натратите, реализиране на огромно произвеждане на дребен терен и потребление на повече запаси от гроздето – да вземем за пример обвивката и семките. Петте тима в АУ са по един от всяко направление, в което образова висшето учебно заведение.

Те трябваше да генерират 3 хрумвания, да отсеят тази, която има максимален капацитет, да изработят първообраз, да симулират среща с клиент и да създадат презентация. Жури с присъединяване на компанията, АУ и УХТ ще дефинира кой печели паричната премия. Тя може да се употребява като първична инвестиция в старт-ъп компания на спечелилия тим.



Всеки от тях си има ментори. Гл. ас доктор Пламен Зоровски и гл. ас. Д-р Павлин Василев се заеха с тествания на терен, до момента в който тимът третокурсници от „ Растителна отбрана “ и четвъртокурсници от компетентност „ Екология “ готви презентацията на концепцията си. Тимът работи по казуса по какъв начин да се понижат нитратите – от една страна с „ уравновесено хранене “ на растенията с торове, от друга – по какъв начин да ги изберем в магазина. Докато тестовите ленти се оцветяват по друг метод в алено съгласно наличието на нитрати в краставица, домат, лимон, репичка и маруля, се оказа, че има напълно елементарен трик и всеки може да го приложи вкъщи. Ако подправи салатата с лимон, съдържащият се в него витамин С ще обезврежда нитратите. Заради това негово свойство и лентата на лимона остана напълно бяла.

Снимки: Валентина Биларева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР