Изкуствен интелект беше избрана за Дума на 2023 г. у

...
Изкуствен интелект беше избрана за Дума на 2023 г. у
Коментари Харесай

Определиха Думата на 2023 година у нас

" Изкуствен разсъдък " беше определена за " Дума на 2023 година " у нас. Тя беше избрана с анкета на уеб страницата " Как се написа ".

Онлайн гласуването за общо 10 думи даде безапелационен резултат - за " изкуствен интелект " са дали вота си близо половината от гласувалите.

На второ място е думата " сглобка " с над 37 на 100 от гласовете. Третото място заема " Времеубежище " - заглавието на романа на Георги Господинов, спечелил премията " Международен Букър ".

Победителят от 2022-ра - думата " война " остана на четвърто място, а петото заема толкоз дискутираният в последно време " Шенген ".

Сборът от гласовете дава повече от 100%, тъй като участниците в анкетата имаха право да гласоподават за по три думи.

През последните 12 месеца изкуственият разсъдък навлезе по-чувствително в живота на хората и съумя да се трансформира в дума на годината. Усетихме част от резултатите му, като измежду отрицателните е вълната от по този начин наречените " дийп фалшив " (deep fake) видеа с известни персони. 

" Опасностите, за които се приказва, главно се коренят в два съществени стълба. На първо място е замяната на човешкия фактор. Вторият риск е към киберсигурността и доколко изкуственият разсъдък се употребява от хакерите. За страдание, виждаме, че изкуственият разсъдък се употребява и за дезинформация посредством основаването освен на deep fake видеа, само че и изображения, и текст ", разяснява пред NOVA специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

Изкуственият разсъдък обаче ни донесе и вяра, както и пробиви в медицината. " Благодарение на изкуствения разсъдък имаме голям пробив в намирането на лек за рака, да вземем за пример. Нещо, което допреди няколко години беше немислимо ", прибавя Тулев.

Така думата оглави класацията на платформата " Как се написа? ". Веднага след нея участващите в анкетата сложиха " сглобка ", която се трансформира в синоним на ръководството и навлезе в речника на политиците. А предходната година знакова книга и нейният създател сътвориха напълно нова дума и донесоха премията " Международен Букър " в България. Така " Времеубежище " се подреди на трета позиция.

" Зарадвах се по няколко аргументи - първо, че заглавието на една книга влиза и разбърква реда на главно политически думи. Тази дума не съществуваше преди, тя е нов неологизъм и е също радостно, че тя към този момент има личен живот ", разяснява писателят Георги Господинов.

Според Павлина Върбанова от платформата " Как се написа? " резултатите от проучването могат да имат доста тълкования. 

" Моят персонален прочит е, че към този момент се изморихме от политическото говорене. Излъчването на дума от софтуерната област и на такава от региона на културата е някакъв опит да отърсим съзнанието си от политиката ", показва тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР