Изкушението да се облечете веднага в новото облекло е голямо.

...
Изкушението да се облечете веднага в новото облекло е голямо.
Коментари Харесай

Нужно ли е да перем новите дрехи

Изкушението да се облечете незабавно в новото облекло е огромно. Но съгласно кожните лекари те би трябвало да бъдат добре изпрани и изгладени преди този момент. Не можете да видите с просто око нещата, които пренасяте вкъщи. Било то въшки, микоза или краста.

Дрехите, които пробваме в магазина, имат прахуляк, останки от нечий грим, непозната коса и тиня. Тези неща можете да ги видите с просто око. Какво обаче не се вижда?
Кой е най-хубавият метод да сортирате вярно облеклата за пране
Сортирайте вярно прането Когато слагате облеклата за пране е доста значимо по какъв начин ще ги сортирате. Подборът на прането в пералнята би трябвало...
Прочети повече
В текста на английския ежедневник The Independent, озаглавен „ Защо би трябвало да перете новите облекла, преди да ги носите “, лекарите показват мнението си и предизвестяват, че с новите облекла можем да внесем в къщи бактерии, вируси и гъбички като спомен от хора, които са тествали облеклата преди нас.

Следи от респираторни тайни, дрожди (например tinea versicolor), вируси, които предизвикват диария, както и фекални бактерии, които могат да причинят инфекции, да вземем за пример цистит, бяха елементарно открити върху нови облекла, тествани в лаборатории от микробиолози. Жените, които мерят сутиени, са най-изложени на заразяване с микоза или даже краста.

Дрехи, напоени с химикали

Новите облекла, както и закупените от втора ръка, не постоянно са подготвени за носене незабавно след покупката. Най-често те би трябвало да бъдат изпрани, преди да ги облечете за първи път. Това се дължи на вероятното наличие на химикали, които придават на текстила пресен тип и лекотата на търговците на дребно да ги накарат да наподобяват привлекателни на рафтовете.
Как да изперете тежката пухена покривка, която не се побира в пералнята
Пералните машини не са изобретени на вятъра, от време на време не всеки път е допустимо да се изпере добре нещо обемно и тежко, тъй като ръцете ни не са...
Прочети повече
Д-р Линдзи Бордоун от Медицински център на Колумбийския университет също поучава новите облекла постоянно да се перат и третират с химикали по време на превозване. Едно от тези субстанции е формалдехидната смола. Предотвратява плесен, защищава тъканите от влага, с помощта на което материалът е елементарен за гладене и не се мачка. Дрехите, прекалено напоени с формалдехид, могат да причинят освен сърбеж и зачервяване на кожата, само че и екзема. Алергичните реакции провокират и багрилата, с които са напоени тъканите.

Рядко, само че се случва да има и паразити в облеклата от чужбина - дрехови въшки. Те не живеят върху кожата, а се крият в гънките на тъканите и шевовете, с цел да изпият кръвта ни в комфортен миг, тъй като – като въшки – се хранят с нея. Въпреки че премахването на въшките по облеклата е просто и изисква единствено хигиеничен режим, т.е. къпане и пране на облекла в подобаваща антипаразитна течност, при захапване може да се получи заразяване с тиф или рикетсия.

Но не се паникьосвайте, пробвайте се да не пробвате облекла на голо, изключително долни дрехи. Никога не измервайте обувки с боси крайници, измийте ръцете си след посещаване в магазините. Новите продукти, освен тези за деца, само че и за възрастни, би трябвало да се перат преди носене, да се гладят с гореща ютия.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР