Изключително успешна година със спечелени 314 медала от световни и

...
Изключително успешна година със спечелени 314 медала от световни и
Коментари Харесай

Бойните спортове са донесли над 300 медала на България през 2019-а

Изключително сполучлива година със извоювани 314 медала от международни и европейски шампионати изпраща Националната асоциация на бойните спортове в България. В нея членуват 12 федерации, 476 клуба и повече от 40 000 състезатели във всички възрастови категории. На публична конференция, отдадена на върховете в бойните спортове през 2019 година и огромните идни събития през 2020 година, Димитър Ангелов – член на Управителния съвет на НАСБ, изясни, че Асоциацията има работа с доста необятна мрежа от клубове в цялата страна, в това число и с повече от 1000 учебни заведения. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска битка.

„ Това е най-широкопредставената спортна организация в България. Работим с над 1400 клуба в България, където деца упражняват бойни спортове и се възпитават в почитание и дисциплинираност “, съобщи той.

По думите на Ангелов едно от най-големите достижения през миналата 2019 година е, че България към този момент има първенци в лицето на сложни състезатели, които се състезават в два или три спорта. Той изясни, че новата 2020 година се обрисува да бъде още по-успешна. Тя ще е наситена и с доста интернационалните провокации. За всяка една от федерациите предстоят Държавни, Европейски и Световни шампионати. За част от клубовете тренировките и подготовките за тях към този момент са почнали, а първите надпревари са още през март.

В конференцията участваха и огромните спечелили от вторите годишни награди „ Златен пояс “. Те обрисуваха какви са идващите огромни провокации пред тях. За известната ни шампионка по таекуондо ITF и притежател на „ Златен пояс “ в категория „ Спортист на годината-жена “ Албена Ситнилска, която неотдавна се изявява професионално на кикбокс кръга, това е идната елитна галавечер SENSHI.

„ Изцяло фокусирана съм върху подготовката си за SENSHI – това е сериозна организация, която бързо навлиза у нас и е известна с това, че има доста забавни и мощни дуели. На 22 февруари във Варна аз ще се изправя против мощна съперничка от Украйна и сега съм съсредоточена върху това да се приготвя доста добре. След това в края на годината ми следва Европейско по кикбокс “, съобщи Ситнилска.

Петкратната европейска шампионка по битка и 9-кратна международна шампионка по самбо - Мария Оряшкова, която е притежател на наградата „ Ярка победа “ от премиите „ Златен пояс “ се надява на още по-успешна 2020 година.

„ Изпращам една в действителност мощна година с доста задоволство и ентусиазъм. Пожелавам си здраве, а медалите – уповавам се през 2021 година още веднъж да съм тук и да ви ги покажа “, отговори тя на въпрос по отношение на упованията й за идващите 12 спортни месеца.

Пред Спортист на 2019 година измежду мъжете - състезателят по карате киокушин Кристиян Дойчев, има не по-малко провокации. През 2019 година той стана европейски и вицесветовен първенец по киокушин, а в този момент – в края на март, му следва борба за международната купа в бойното изкуство. Тя ще се организира в Япония. Пред него има и поредност от европейски шампионати на разнообразни организации през годината.

В карате шотокан-до треньор номер 1 на годината от премиите „ Златен пояс “ - Радослав Пенов изясни, че едно от огромните събития за 2020 година за неговите състезатели ще е Европейското състезание в Босна и Херцеговина.

Особено специфични 12 месеца предстоят и за Българската федерация по ушу, която тази година отбелязва 30 години от учредяването си.

„ Предстои да организираме Европейско състезание по ушу, както и две международни шампионати – по ушу и тай чи “, съобщи Петър Драгоев – вицепрезидент на Българската федерация по ушу, който завоюва премията „ Вярност на традициите “ на „ Златен пояс “ 2019.

Той благодари на Националната асоциация на бойните спортове и на ръководителя й шихан - Иво Каменов за всички начинания и действия за разпространение и поддръжка на бойните спортове в България, като изясни, че единствено за 2019 година състезателите на федерацията по ушу са донесли общо 21 медала единствено от интернационалните надпревари.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР