Изключително спорна дузпа, подмината от VAR, осигури трудната победа с

...
Изключително спорна дузпа, подмината от VAR, осигури трудната победа с
Коментари Харесай

VAR подмина симулация за дузпа и помогна на Фиорентина да спечели

Изключително противоречива дузпа, подмината от VAR, обезпечи сложната победа с 2:0 на Фиорентина над Аталанта в прелестен за гледане дуел от седмия кръг на Серия “А” на стадион “Артемио Франки”.

FULL TIME
#FiorentinaAtalanta 2-0#NoiSiamoFirenze #InsiemeSiamoPiùForti #FullTime pic.twitter.com/Alh69d1Yoe
— ACF Fiorentina (@acffiorentina) September 30, 2018
Динамичният мач бе значително почернен в 61-ата минута, когато Федерико Киеза симулира за дузпа и я получи от основния арбитър Паоло Валери, макар съществуването на системата VAR, с която той не пожела да се съветва, нито пък бе очевидно да е бил предизвестен за нещо неправилно от сътрудниците си в стаята. Жоан Верету бе прецизен от бялата точка и се погрижи да не се стигне до нулево тъждество, както беше в два от предходните последни четири случая сред двата отбора (останалите два мача от предишния сезон пък завършиха също наедно 1:1).

В 94-ата минута прелестно осъществяване на директен свободен удар от Кристиано Бираги подпечата успеха на домакините, с която те се изравниха с 13 точки с Интер и Сасуоло, като към този момент разделят 3-5 място с тях. Аталанта остава с едвам 6 пункта на 16-а позиция.

Този дуел бе много значим и за двата тима, тъй като “виолетовите” желаеха да се върнат на пътя на успеха, откакто хубавият им старт на сезона бе засенчен от провалянето с 1:2 на “Джузепе Меаца” от Интер в междинния предходен кръг. Бергамаските пък са много бледа сянка на предходните си положителни игри, като се добраха до едвам четири равенства в последните си седем дуела (преди визитата на “Артемио Франки”.

Аталанта остана без победа над “виолетовите” от триумфа с 2:0 през 2012 година в Бергамо, като може да се похвали само с въпросните четири ремита и 10 провали.

Наставникът на “Ла Виола” Стефано Пиоли направи две промени в състава си по отношение на злополучната аудиенция на “Меаца” по-рано през седмицата. Жерсон размени Едимилсон Фернандес отляво в триото в халфовата линия, а Марко Пяца зае мястото си на лявото крило в тризъбеца в офанзивата, откакто против Интер дебют на тази позиция направи Кевин Миралас. На вратата още веднъж бе Албан Лафонт, а пред него в скица 4-3-3 се подредиха Кристиано Бираги, Виктор Уго, Херман Пецела, Никола Миленкович, Жордан Верету, Марко Бенаси (заменен от Фернандес наложително още в 32-ата минута), Марко Пяца, Джовани Симеоне и Федерико Киеза.

Колегата му Джанпиеро Гасперини остана правилен на 3-4-1-2, само че с четири промени измежду титулярите по отношение на нулевото тъждество с Торино преди четири дни. На вратата този път бе Пиерлуиджи Голини, вместо Ертрит Бериша, а до Толой и Паломино в защита застана Манчини на мястото на Мазиело. Тимоти Кастанье получи късмет да оперира на левия фланг, вместо Госенс, а до него бяха още веднъж Фройлер, Мартен де Роон и Ханс Хатебур. По традиция треньорът продължи да редува Емануеле Ригони с Марио Пашалич на позицията “трекуартиста” и в този момент пристигна ред на хърватина, а напред още веднъж се залагаше на Дуван Сапата и Алехандро Гомес - Папу.

Първото полувреме бе по-успешно за Аталанта, които имаха по-чистите положения, до момента в който за домакините всичко най-интересно и най-остро в предни позиции бе създавано (очаквано) от Федерико Киеза. Неговите рейдове обаче не водеха до особени рискове за Голини, като и бранителите на бергамаските, водени от някогашният състезател на Лудогорец Хермес Паломино, се справяше с всички центрирани топки.

Папу Гомес сподели, че се завръща към най-хубавото си положение с няколко отлични включования по десния фланг, като сантиметри го разделиха два пъти от това да види по какъв начин диагоналните му изстрели се трансформират в четвърти гол от началото на сезона. Той продължи да бъде деятелен и след почивката и бе в основата на по-интересните положения в актива на Аталанта, само че ударите му не намираха очертанията на вратата, а при опитите му да комбинира със Сапата или се намесваше защитник, или пасът биваше неакуратен.

В 61-ата минута следващият изострен пробив на Киеза по лявото крило този път даде по-отчетлив резултат - той нахлу в наказателното поле и се гмурна атрактивно, индикирайки контакт с преследващия го Толой. Реферът Паоло Валери мигновено уточни бялата точка и сподели жълт картон на бранителя на бергамаските, само че от телевизионните повторения стана ясно, че по-скоро синът на популярния Енрико Киеза е симулирал. Дори при съществуването на системата VAR обаче справедливостта не спечелва и Верету с тъкмо осъществяване на 11-метровия углавен удар даде задатък на Фиорентина.

Аталанта реагира на изоставането си в резултата с стартирането в игра на Ригони, който съвсем мигновено можеше да донесе равнене, само че подлият му изстрел с левия крайник след слаба интервенция на Лафонт мина на сантиметри от страничната греда. Освен че изпитваше терзания с играта с крайници, когато топката биваше връщана към него, младият и обещаващ пазач на “виолетовите” показва съмнения при още едно остро центриране в неговото наказателно поле. Създаденото безредие обаче не бе съдбовно за домакините, тъй като кълбото бе блокирано и не се стигна до сериозни моменти.

Лафонт компенсира грешките си с чудесна интервенция при нов рисков удар на Папу Гомес, който в 88-ата минута опитва ново воле по диагонала и отново сантиметри го разделиха от задачата. Така неговите старания в напред във времето не се оказаха задоволителни и Аталанта още веднъж не можа да разпечата противниковата врата, а Фиорентина се поздрави с сложен триумф.

Той бе подпечатан в 94-ата минута, когато нов пробив на Киеза бе спрян с нарушаване пред наказателното поле и Бираги по отличен метод с левия крайник прати топката зад голлинията за крайното 2:0.

СТАТИСТИКА

МАЧА МИНУТА Пожарна охрана МИНУТА

ПРОГРАМА НА ФИОРЕНТИНА

ПРОГРАМА НА АТАЛАНТА
Серия А 7 кръг, неделя 30 септември  Фиорентина 2:0краен резулат  Аталанта
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР