Изключително сме притеснени, че отново се повдига въпросът за изплащане

...
Изключително сме притеснени, че отново се повдига въпросът за изплащане
Коментари Харесай

КНСБ: Отнемането на 100% от печалбите на енергийните дружества е притеснително

Изключително сме обезпокоени, че още веднъж се повдига въпросът за погашение от страна на държавните енергийни сдружения на дял в размер на 100% от облагата за финансовата 2022 година в период до 15 декември 2023 година Това се споделя в позиция на КНСБ, разпратена до медиите.

" На мнение сме, че е лишено от логичност в края на 2023 година да се желае разпределение на дял в размер на 100% от облагата за финансовата 2022 година, без да се взимат поради тежките и трайни отрицателни последствия за гарантиране на енергийните доставки в страната.

Обръщаме внимание на събитията към спешната обстановка през ноември 2023 година Тогава хиляди чиновници на ЕСО и на електроразпределителните сдружения работиха при извънредно тежки условия за премахване на следствията от снежната стихия. При това част от казуса беше дълготрайната политика на подценяване на потребността от вложения, само че също по този начин и от рестриктивните мерки за поддържане на задоволителен и високо стимулиран личен състав.

Предложенията за лишаване на 100% от облагата ще задълбочи още повече към този момент забележимите за всички консуматори проблеми.

По-долу представяме детайлна информация за негативните резултати от такова решение, относими към активността и функционалностите на НЕК ЕАД, само че такива резултати ще се задълбочат и в другите енергийни сдружения.

1. Невъзможност за реализация на ремонтната и капиталовата стратегии. В случая на НЕК ЕАД това касае проектите за възобновяване на ПАВЕЦ „ ЧАИРА “ и развиването на план „ Яденица “

Правителството заявява ясно желанията си за реализиране на обективен енергиен преход, който обгръща редица индустриални мощности, при безспорната неизясненост все още по какъв начин и докога ще действат въглищните централи и по какъв начин ще се подсигурява енергийната сигурност на страната. НФЕ-КНСБ и НСФЕБ-КНСБ, страни по подписаното на 3 октомври 2023 година Споразумение със синдикатите, следим дейностите и ограниченията за осъществяване на същото от страна на държавното управление.

По време на редица срещи с Министерство на енергетиката и специалисти от бранша беше ясно заявявано смисъла за българската енергетика на ПАВЕЦ „ Чаира “, план „ Яденица “, държавните Водноелектрическа централа.

Категорични сме, че отчисляването на дял в размер на 100% от облагата на НЕК ЕАД за финансовата 2022 година е в цялостно несъгласие със декларираните планове за развиване на националната компания като водач в района и поръчител за енергийната сигурност.

Компанията се слага съзнателно в позиция на неспособност да извърши към този момент утвърдената ремонтна и капиталова стратегия за 2024 година, в които са заложени действия по възобновяване на работата на всички хидроагрегати на ПАВЕЦ „ Чаира “; план „ Яденица “; планове за създаване за два нови ПАВЕЦ-а (ПАВЕЦ Батак и ПАВЕЦ Доспат; съществени поправки и редица други действия, които подсигуряват работата на държавните Водноелектрическа централа и поддържане на язовирите).

НЕК ЕАД е сдружението, което е главен източник на балансираща мощ в пиковото натоварване на енергийното ползване. В идни неразбираеми времена умишленото саботиране на енергийната сигурност посредством отнемане на НЕК ЕАД от финансови средства да извършва отговорностите си е безусловно неприемливо.

Призоваваме да се учим от историята, най-видно от повредата от 2022 година в ПАВЕЦ „ Чаира “, която недвусмислено сподели, че с цел да работят оборудванията надеждно, то те следва да бъдат поддържани навреме и ремонтите би трябвало да са обезпечени с нужните финансови средства. С лишаване на финансовия запас на НЕК ЕАД това няма по какъв начин да се случи!

2. Необходимост от обезпечаване на в допълнение финансиране/заем за погашение на дивидента, което породи при НЕК ЕАД, само че ще възникне и при други сдружения.

Отново лишено от логичност в годината, в която сдружението съумя да покрие насъбраната финансова загуба за последните 10 години, която още веднъж беше вследствие на политически и регулаторни решения, се прави опит за наново банкрутиране на сдружението.

Настояваме да бъде взета поради действителната финансова опция на сдружението за погашение на дивидента, както и отговорностите по сегашни заеми, отговорности към производители на електрическа сила и забавените заплащания от ФСЕС.

Непремереното решение за погашение на дял в размер на 100% за 2022 година ще наложи сдружението да обезпечи в допълнение финансиране или заем, което от своя страна ще докара до понижаване на кредитния рейтинг на НЕК, по този метод лишавайки сдружението от опцията да притегля бъдещи външни финансирания за рационализация и разширение на активността.

3. Изменения в Закона за енергетиката, касаещи активността на НЕК ЕАД

НФЕ-КНСБ и НСФЕБ-КНСЕБ неведнъж сигнализираха при разискването на промените в Закона за енергетиката, че с част от измененията се основава нов проблем със забележителен отрицателен резултат върху НЕК ЕАД.

Приетите промени не дадоха изясненост по отношение на механизма и схемата за възобновяване на ценовия недостиг за компанията от решения на КЕВР в предишни години. От друга страна, макар отпадането на активността социална доставка, се резервира действието на дълготрайния контракт с Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Марица изток 1 “, по който НЕК е страна, само че не бяха признати промени, които да укажат по какъв начин ще бъде обезщетено сдружението, с цел да не търпи голословни отрицателни финансови последствия.

От позиция на представителството на служащите и чиновниците в НЕК ЕАД браншовите структури не могат да стоят безучастно към протичащото се, защото:

Изплащането на дял в размер на 100% от облагата за 2022 година ще докара до:

• Невъзможност за осъществяване на ремонтната и капиталова стратегия, а от там и до обезпечаване на надеждно, безаварийно и безвредно действие на системите, което би заплашило живота и здравето на работещите;

• Невъзможност за компенсиране на непрестанно растящите разноски на служащите и чиновниците свързани с инфлация, нестабилна политика и неустановеност, като и сега инфлацията от предишни години не е обезщетена изцяло;

 

• Всичко това ще докара до обществено напрежение, което не е от изгода нито за синдикати и работещи, нито за страна и работодатели!

• Наясно сме, че се преследва цел - влизане в Еврозоната, само че дано това не бъде единствено за сметка на държавните сдружения в енергетиката и работещите в тях.

В последна сметка с дейностите си страната попречва развиването на държавните енергийни сдружения и ги обрича на последователно излизане от пазара заради липса на конкурентоспособност. Това опонира на правилата за положително ръководство и е в прорез с публичния интерес, тъй като без тези сдружения цените на нашия пазар ще станат непоносими за битовите консуматори, а сигурността на доставките на електрическа сила ще бъде мощно лимитирана.

Подчертаваме, че софтуерните нововъведения и стопанската система на бъдещето се основават на увеличено ползване на електрическа сила и гарантиране на нейното качество, а настояванията за следващо изземане на финансовия запас дефинитивно ще извади държавната компания от енергийната конкуренция в района.

4. ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРОМЕНИ ЗА РАБОТА ПРИ ПАЗАРНИ УСЛОВИЯ

Въведените ценови тавани и смяната е целите при разплащане от Фонд Съд на Европейския съюз към този момент основават спомагателни финансови усложнения за НЕК, а отнемането на 100% дял не оказва помощ за тяхното компенсиране.

Прилагането на таван на пазарните доходи за водноелектрическите централи, благосъстоятелност на НЕК ЕАД, които са подязовирни и по предписание не попадат в наложителната наредба на Регламента, само че те са включени в признатия закон използван за България.

Производството от подязовирни Водноелектрическа централа с команден режим на работа покрива часовете с пикови товари и затова работи в рискови режими на работа с чести пускания и прекъсвания. Този тип работа натоварва оборудванията и ги амортизира доста по-бързо от работа в базов режим. С по-високите цени, постигани в часове с пиково търсене на сила, се обезпечава по-голям доход и надлежно по-добра опция за ремонт и вложения в тези Водноелектрическа централа. Като се регистрират характерните потребности за рационализация и рехабилитация на Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ и тяхната роля за гарантиране на сигурността на снабдяването с електрическа сила, следва да се подсигурява дълготрайната финансова непоклатимост на тези производители.

Настояваме да се възвърне решението за разпределение на дял от страна на държавните енергийни сдружения в размер на 50% от облагата за финансовата 2022 година, с цел да не се провокира съзнателно разтърсване в сдруженията, посредством лишаването им от опцията да извършва своите отговорности ", написа още в позицията на КНСБ.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР