Изключително ниското влагозапасяване, топлата и безснежна зима, както и хладната

...
Изключително ниското влагозапасяване, топлата и безснежна зима, както и хладната
Коментари Харесай

Нисък добив на пшеница отчитат от Тракийския съюз на зърнопроизводителите

Изключително ниското влагозапасяване, топлата и безснежна зима, както и хладната пролет, са част от аргументите за тази година. 
„ Голяма част от плодовете бяха наранени от слани. Това беше пагубно и за пшеницата. Добивите бяха мощно занижени. Добре гледаните пшеници по принцип, не бяха в положително положение. Добивите в района са с сред 30 и 50% по-малко в сранение с предходната година “, изясни Цветан Берберов, ръководител на. 
 Жътвата в Добричко завърши с рекордно ниски добиви Жътвата в Добричко завърши с рекордно ниски добиви
С рекордно ниски добиви завърши жътвата на пшеницата в Добричко. Още при започване на акцията стана ясно, че сушата ще докара до спад...
Той уточни, че не са положителни и упованията за добивите от реколтата на слънчоглед и царевица и дефинира 2020 година като катарзисна за зърнопроизводството. Зърнопроизводителите за първи път са почнали добивите още през юни, само че са имали проблем с посевния материал. 
" Още със сеитбата и поникването имахме непълен неуспех. След това пристигна засушаването, което не даде опция на слънчогледите да се развият добре. Ако би трябвало да приказваме с числа, добивите ще бъдат с към 40% по-ниски от предходната година ", посочи Берберов.
За членовете на Тракийския съюз на зърнопроизводителите проблем са освен добивите. В обстановка на рецесия всеки един от тях се безпокои за бъдещето си.
„ Банките подвигат кредитните проценти за нови заеми, залагат по-висок риск, който ние плащаме. Вдигат се Фонд „ Работна заплата “ и осигуровките. Възможно е да се наложи и освобождение на служащи. Някои от сътрудниците са в неспособност да продължат напред “, безапелационен е ръководителят на организацията.
 Десислава Танева е безапелационна, няма да има нарастване на цената на хляба Десислава Танева е безапелационна, няма да има нарастване на цената на хляба
" Това сигурно е най-трудната беритба и най-трудната годишна продукция от години насам. Климатичните условия, сушата, направи по този начин, че житниц...
Заради рецесията с визитите в базите са лимитирани и към този момент няма наранени от ковид стопанства. Тракийските зърнопроизводители обаче са обезпокоени, че ще бъдат наранени стопански.
Те са обезпокоени и от препоръчаните промени в Закона за локалните налози и такси, и планувания налог за притежателите на земеделска земя над 20 хиляди декара.
Според Цветан Берберов когато се вършат промени в налозите, би трябвало да се наблюдава успеваемостта им, събираемостта и до какво води това. " С новия налог би трябвало да налеем едни пари без да усещаме сигурност. Приходната част ще намалее още повече, с цел да се изпълнят общинските бюджети. Не усещаме поддръжка от общините за запазване на нашето имущество. Какъв е резултатът на този налог - понижаване на рентабилността и усложнение както финансово, по този начин и административно ", безапелационен е той. Мотивите за предлагането ползвателите да внасят налога вместо притежателите са голословни и, когато се вършат сходни оферти, е добре да се обмислят, счита той. " Имаме мнение и сме го дали. В миг на рецесия целият свят прави данъчни облекчения, а ние вършим данъчна тежест “, изясни Цветан Берберов и е безапелационен, че предлаганите промени не са разисквани с Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР