Изключително любопитна колекция от подаръци, които Тодор Живков е получавал,

...
Изключително любопитна колекция от подаръци, които Тодор Живков е получавал,
Коментари Харесай

Експозиция показва какви подаръци е получавал Тодор Живков - slava.bg

Изключително любопитна сбирка от дарове, които Тодор Живков е получавал, бе показана в една от експозиционните зали в Созопол. Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни персони у нас или след държавни посещаване на някогашния първи в разнообразни точки на света. Колекция от дарове за Тодор Живков, събирана 35 години. Повечето от тях са били пръснати в родния град му Правец, в Националния исторически музей, както и в домовете на членове на фамилията му.
Изложбата показва за посетителите близо 80 от подаръците за някогашния държавен глава. Живков е поддържал другарски връзки с доста от президентите, монарси и диктатори на страни от всички континенти, а при всяка среща, които са били по няколко на година, държавните глави са си разменяли дарове.
„ Зад тези дарове стои една дипломатическа куртоазност, само че по този начин или другояче България през този интервал имаше своите дипломатически успехи”, изясни шефът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев.

Сред подаръците са химикалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни.
„ От скъпоценни материали, от сребро, с една доста добра извънредно красива фиреграмна техника. Това демонстрират и гоблените, и предметите от стъкло и порцелан”, сподели Недев.

В сбирката има дарове от срещите на Тодор Живков с Леонид Брежнев, измежду които - ювелирен транспортен съд, поръчан особено за българския държавен глава. Също по този начин фруктиера от кристал със сребърен обков, аметист от Михаил Горбачов и африкански бокал от махагон. Един от подаръците от многократните срещи сред Живков и Муамар Кадафи пък е седло за камила.

Колекцията съдържа сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския водач Ясер Арафат, както и съдове за плодове от Ким Ир Сен. Приятелството с министър-председателя на Индия Индира Ганди е засвидетелствано с няколко знакови подаръка, един от които - дребен модел на Тадж Махал. След среща с японското императорско семейство пък Тодор Живков се снабдява с достоверен самурайски аксесоар. Сред подаръците са още предмети от български градове и работен колективи.

„ Най-интересният монумент е дубликат на Евангелие от 17 век, дружно с юбилейна сбирка от златни монети, подарена от Българската национална банка”, сподели още Недев.

Експозицията, наречена „ Епопея на отминалото настояще”, ще остане отворена за гости в Созопол до 15 септември....
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР