Изискванията за локализиране на данните в ЕС остават в миналотоСвободното

...
Изискванията за локализиране на данните в ЕС остават в миналотоСвободното
Коментари Харесай

Приеха регламента за свободно движение на нелични данни

Изискванията за локализиране на данните в Европейски Съюз остават в предишното

Свободното придвижване на данни би разрешило на Европа да осъществя цялостния капацитет от напредъка в региона на цифровите технологии

Европейският парламент одобри през вчерашния ден Регламент по отношение на свободното придвижване на нелични данни, препоръчан от Европейската комисия през септември 2017 година, оповестиха от Брюксел.

По отношение на неличните данни с сегашния правилник се реализира това, което Общият правилник по отношение на отбраната на данните към този момент реализира за персоналните данни: свободно и несъмнено придвижване в границите на Съюза.

„ Цифровата стопанска система и цифровото общество не могат да съществуват без данни, като с сегашния правилник се построява още един главен дирек на цифровия обединен пазар. Единствено свободното придвижване на данни би разрешило на Европа да осъществя цялостния капацитет от напредъка в региона на цифровите технологии, като да вземем за пример изкуствения разсъдък и суперкомпютрите “, разясниха заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип и комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел.
още по тематиката
Със своя избор Европейският парламент насочва явен сигнал към всички предприятия в Европа: без значение къде в Европейски Съюз съхранявате и обработвате вашите данни — налаганите в страните членки условия за локализиране на данните остават в предишното.

Новите правила ще дадат сериозен тласък за учредената на данни стопанска система в Европа, разкривайки благоприятни условия за европейските започващи предприятия и МСП да основават нови услуги посредством нововъведения в региона на трансграничното придвижване на данни. В резултат на това единствено до 2020 година Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз би могъл да нарасне с 4 % или 739 милиарда евро.

Целта на регламента е да се отстранен пречките пред свободното придвижване на нелични данни. След като през днешния ден Европейският парламент гласоподава позитивно, през идващите седмици следва регламентът да бъде признат от Съвета на Европейски Съюз, преди да влезе в действие до края на годината. След неговото публично приемане страните членки ще разполагат с 6 месеца да приложат новите правила.

Регламентът по отношение на свободното придвижване на нелични данни не оказва въздействие върху използването на Общия правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR), защото не обгръща персоналните данни. Двата регламента обаче ще се ползват по едно и също време, с цел да се даде опция за свободното придвижване на данни — персонални и нелични, като по този метод ще се сътвори единно европейско пространство на данни.

В случаите на смесени масиви от данни, наредбата на GDPR, гарантираща свободното придвижване на персонални данни, се ползва към частта от масива, която съдържа персонални данни, а правилото за свободно придвижване на нелични данни ще се ползва към частта, съдържаща нелични данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР