Изискването за влизане в България само с отрицателен PCR тест,

...
Изискването за влизане в България само с отрицателен PCR тест,
Коментари Харесай

Българи в чужбина: Защо се ваксинираме, щом изискват PCR тест за влизане в страната?

Изискването за влизане в България единствено с негативен PCR тест, което е в действие от една седмица, към този момент провокира доста въпросителни. Българка, която живее в Германия, се обърна към NOVA с молба за подпомагане.

Радостина Първанова живее в Германия от 4 години, където почнала работа в кухнята на старешки дом. Тъй като е на първа линия, тя получава ваксина против COVID-19 с приоритет. Днес ще ѝ бъде сложена втората доза от препарата на Moderna.

„ Налага ми се да се прибера в България, с цел да сменя паспортите на децата и желая да знам – откакто ще имам двете ваксини на короната, би трябвало ли да си върша PCR тест, ще би трябвало ли да заставам под карантина?”, пита тя.

Пътуването ѝ до България ще е при започване на април. Това значи, че ще са минали нужните 14 дни за създаване на антитела след слагане на втората доза от имунизацията. Въпреки това от Министерството на здравеопазването са безапелационни: Радостина би трябвало да се изследва с PCR, с цел да влезе у нас, или ще предстои на 10-дневна карантина.

Позицията на Министерство на здравеопазването е, че все още документи за имунизация против COVID-19 не служат за доказателство за влизане в страната и респективно за анулация на карантина или за подмяна на условието за PCR тест.

„ Защо вършим ваксина, в случай, че изискват PCR тест по-късно? Тази ваксина би трябвало да ни защищава от този вирус”, показва Радостина.

Експертите имат теоретичен отговор за проблема на младата жена.

„ 14 дни след втората доза самият човек не е заплашен от разболяване – този вирус няма да провокира заболяване, само че може да стане медиатор за заразяване на други хора. Ваксината няма 100% успеваемост – той е над 90, само че тези оставащи проценти е допустимо човек да попадне измежду тях”, уточни проф. доктор Мария Николова, имунолог, НЦЗПБ.

Децата на Радостина са на 5 и 11 години. За да влязат на българска територия и те би трябвало да се изследват. PCR пробата в най-близката до Радостина лаборатория коства 75 евро – или общо 225 евро за нея и двете ѝ деца. Българката към този момент изследва и други разновидности да подмени паспортите им.

„ Аз съм си запазила час в консулството във Франкфурт, само че от нас до там са 430 км. В момента имам самолетни билети, които ми излизат по-евтино, в сравнение с пътя от тук до Франкфурт”, декларира Радостина пред NOVA.

Ако подаде документи за нови паспорти на децата си в България, документите могат да станат подготвени в границите на 8 часа. В консулството на България във Франкфурт обаче това ще отнеме 3 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР