Изискването да се правят антигенни тестове през ден усилва и

...
Изискването да се правят антигенни тестове през ден усилва и
Коментари Харесай

Напрежение в болницата в Шумен

Изискването да се вършат антигенни проби през ден усилва така и така напрежението, с което работят медиците в Шуменската болница. Към дефицита на личен състав и увеличаващия се брой заболели при тази вълна на ковид се прибавя и задължението да се тестват.

Медицинската сестра Фатме Садредин от кардиологичното поделение и лаборантът Донка Димова считат, че не би трябвало да се работи от през днешния ден за на следващия ден.

" На седмица към 15 лева ще излезе, което от заплатата ще се изтегли. Мисля, че ще докара до овакантяване на работа. Недоволна съм от обстановката, в която сме сложени. Мисля, че това е решението, само че към този момент нямам различен избор ", сподели Фатме Садредин, здравна сестра  в МБАЛ- Шумен.

" Заплащането е малко, личният състав е претрупан и в този момент като би трябвало да си плащаме и по 5 лева за тези проби, не си заслужава ", уточни Донка Димова, лаборант.

Според медиците заповедта не регистрира характерни случаи, при които не е допустимо да се имунизират. Нарушава и правото на избор, като се изключи че финансово ги утежнява. Тези причини регистрира ръководителят на Регионалната гилдия на Българския лекарски съюз доктор Десислава Найденова. 

" Има неодобрение измежду работещите. Тестовете, които би трябвало да си пускат самите сътрудници, санитари,  медицински сестри, които не са преболедували или са минали интервала от 1 година, а и не са имунизирани, имат такса за пробовземане 5 лева И това  би трябвало да се прави на всеки 24 часа, което утежнява финансово най-много личния състав от медицински сестри и санитари ", означи тя.

Директорът на болничното заведение доктор Димитър Костов счита, че заповедта делегира права, а не ги лишава. Според него, в случай че тези такси са за сметка на бюджета на болничното заведение, ще бъде ощетяващо към медиците с ваксини.

" Тези хора са решили, че не имат вяра във имунизациите и не са се ваксинирали. Защо би трябвало за сметка на бюджета на болничното заведение да се вършат тестванията им, като по този метод ще ощетим останалите, които са подхванали всички грижи за своето здраве, а и за публичното здраве ", акцентира доктор Костов.

Интересът към имунизациите обаче се е нараснал, към този момент 70% от болничния личен състав е имунизиран или преболедувал ковид.

Чуйте репортажа на Здравка Русева и гласовете на хората.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР