Изхвърляте ли по 4 килограма стари дрехи и обувки годишно?

...
Изхвърляте ли по 4 килограма стари дрехи и обувки годишно?
Коментари Харесай

Изхвърляте ли 4 кг стари дрехи и обувки годишно? Държавата вече ще го очаква от вас -

Изхвърляте ли по 4 кг остарели облекла и обувки годишно? Да или не, страната ще го чака от всеки, който живее в България. С нова ще се вкара наложителното им разделно събиране, ще се забрани изхвърлянето им в общите контейнери, изгарянето им за отопление и депонирането им и ще стане допустимо оставянето им освен в контейнерите за задачата на улицата, а и на избрани за задачата в магазините, от които са купени.

Промените са заложени в план на Наредба на отпадъците от обувки и текстил на министъра на екологията в оставка Борислав Сандов, която Министерският съвет следва да одобри. Тя цели синхронизиране на нашето законодателство с европейското.

Изискването за 4-те кг не се вкарва незабавно и не е към хората, а към производителите или дистрибуторите на облекла и обувки, на които се вменява разделното събиране, транспортиране, запазване, подготовката за повторна приложимост, преработването, оползотворяването и обезвреждането на тези боклуци. Количеството изискван отпадък ще се усилва последователно - от 1,5 кг на гражданин през 2023 година, през 2 кг за 2024 година до 4 кг от 2025 година и всяка последваща.

Предстои построяването на система за разделно събиране на отпадъците от обувки и текстил (ООТ), а освен слагането на нови контейнери. Тя ще включва контейнери за разделно събиране, техника за събиране и превозване, създаване на профилирани площадки за безплатно предаване и система за следващо оползотворяване и неутрализиране. Сортираща апаратура ще би трябвало да може да разделя минимум следните материали: памук, вълна, смесени.

Финансирането за построяването на системата ще пристигна от продуктовата такса, която производителите заплащат на държавното Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда, а количеството боклук, за чието събиране и транспортиране ще дава отговор даден производител или дистрибутор, ще зависи от пазарния му дял и ще се дефинира по формула. Бизнесът може да провеждат активността самичък или да подписа контракт със профилирана компания.

При определянето на броя и разположението на местата за разделно събиране на ООТ ще се регистрира броят на жителите в съответното обитаемо място, като системите за разделно събиране ще обезпечават минимум едно място на 5000 поданици. Прогнозният брой на нужните нови контейнери за 2023 е 2933 бр. От Министерство на околната среда и водите са пресметнали, че купуването на контейнери възлиза на към 6 452 115 лева

Към всяка съществуваща Регионална системи за ръководство на боклуци (РСУО) е планувано създаване на обособена площадка. За нови площадки през 2023 година ще отидат още 21 267 510 лева Извозването от обитаемоте места до площадките, съхраняването и предварителното отнасяне на отпадъка ще струва 26 915 816 лева през 2023 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР