Изходът от войната в Афганистан остава неясен. Снимка: Нюзуик“Министърът на

...
Изходът от войната в Афганистан остава неясен. Снимка: Нюзуик“Министърът на
Коментари Харесай

Тръмп наказвал Пакистан заради „поражението на САЩ в Афганистан“

Изходът от войната в Афганистан остава неразбираем. Снимка: „ Нюзуик “

Министърът на външните работи на Пакистан Хаваджа Мухамад Асиф счита, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е отчаян от " провалянето на Съединените щати в Афганистан " и по тази причина упреква Исламабад, че дава леговище на терористи, съобщи ТАСС.
" Тръмп е отчаян от провалянето на Съединени американски щати в Афганистан. Това е единствената причина, заради която хвърля обвинявания против Пакистан ", сподели Асиф в изявление за пакистанския ефирен канал Geo TV. Той разкритикува изпращането на още американски бойци в Афганистан, като означи, че решаването на спора може да стане единствено посредством договаряния. " Те [САЩ] компенсират своя неуспех, като уголемяват военното си наличие, само че там е допустимо единствено спокойно решение “, счита министърът.
Недоволен от държанието на Исламабад, Тръм сподели в понеделник, че Съединени американски щати на вятъра са отпуснали през последните 15 години 33 милиарда $ финансова помощ за Пакистан, и даде обещание да я спре. От Белия дом разясниха, че първоначално ще бъдат замразени 255 млн. $, гласувани още през 2016 година " Съединените щати неправилно дадоха на Пакистан над 33 милиарда $ финансова помощ през последните 15 години, а те не ни дадоха нищо, с изключение на неистини и мошеничества, мислейки нашите ръководители за простаци. Те укриват терористите, които преследваме в Афганистан, и на практика не ни оказват помощ. Стига толкоз! “, написа Тръмп в Туитър..
Реакцията на Исламабад бе остра: „ Вече казахме на Съединени американски щати какво няма да вършим повече (за тях). Така че думите на Тръмп „ Стига толкоз! “ нямат смисъл, " отвърна Асиф. " Пакистан е подготвен за разкрие всички елементи за американската помощ “, добави той и изясни, че отпусканите средства са включвали и наема за потреблението от американските военни на пакистанската инфраструктура.
Съединени американски щати започнаха военната интервенция в Афганистан през есента на 2001 година след атентата на „ Ал Кайда “ на 11 септември. Сега в Афганистан има към 13 000 бойци от интернационалната коалиция, в това число и 160 от България. Американците са 8400. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели през ноември, че общата бройка на съдружните сили в интервенцията „ Решителна поддръжка “ще бъде увеличена до 16 000 души. По сметки на Пентагона до момента са изхарчени за тази цел 680 милиарда $. Убити са 2350 американски бойци и над 20 000 са ранени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР