Изграждането на електронно управление се превърна в любима дъвка на

...
Изграждането на електронно управление се превърна в любима дъвка на
Коментари Харесай

Герберско е-управление за милиарди

Изграждането на електронно ръководство се трансформира в обичана дъвка на ГЕРБ, откогато влезе във властта преди 10 години. Резултатите в дигитализацията на администрацията до момента обаче са повече от плачевни. Трите мандата на Бойко Борисов и похарчените милиарди левове не стигнаха за основаването на работещи електронни услуги, а киберсигурността на страната напълно отсъства. Причините за неуспеха в е-управлението са няколко, само че учредената е

 

царящата несръчност

 

Очевидна е неналичието на експертен потенциал в армията от " калинки " на държавна прехрана, които дават отговор за дигитализацията. Дори най-елементарните онлайн услуги на администрацията не минават без гафове. Поредното доказателство за това пристигна от Плана за възобновяване и резистентност, който беше изработен публично притежание в частния облак на Гугъл (Drive). Документът по този начин беше оповестен, че всеки консуматор да има право да дописва. В последна сметка планът, който ще разпределя 6.2 милиарда евро безвъзмездно финансиране от Европейска комисия, се " обогати " с оферти като " ходете пеш, бе ", с най-различни шаржове и даже със фотография на корицата на " Винету " на Карл Май.

Чиновниците побързаха да замажат грешката и съответните папки бяха скоропостижно изтрити.  " След като бяха изхарчени няколко милиарда за електронно ръководство, институциите употребяват за депозиране на информация и продан на данни Гугъл Drive, OneDrive, Dox.bg и някакви тъмни министерски cloud системи ", резонно отбеляза журналистът от " Биволъ " Атанас Чобанов. Въпросът е къде се изпариха парите за основаването на държавен облак - крайъгълният камък на е-управлението. Обществената поръчка за тази инфраструктура, която ни струва 28 282 828 без Данък добавена стойност, беше възложена от държавната организация " Електронно ръководство "  в началото на 2020 година, само че досега не е ясно какво е свършено. 

Всичко това е показателно за хаоса при дигитализацията, за която властта харчи безотчетно. И до момента в който някои ще окачествят гафа с отключения документ в Гугъл Drive като нищожен, той най-добре показва отношението на страната към онлайн сигурността ѝ. Щом администрацията не съумява да се оправи с обикновено издание на файл, по какъв начин чакаме да отбрани от недоброжелатели сериозната ни инфраструктура? Никак!

 

Киберсигурността е мираж

 

По всичко проличава, че властта не си е научила урока от хакерската офанзива против сървърите на Национална агенция за приходите, поради която изтекоха персоналните данни на съвсем всички български жители - от ЕГН до размера на заплатата. Покрай абсурда с теча от приходната организация стана ясно, че да влезеш в осведомителната ѝ база било задоволително да въведеш потребителското име admin и паролата admin. Тази накърнимост е била обсъждана в обществен чат на програмисти в мобилното приложение " Телеграм ". Ако специалистите по киберсигурност в НАП бяха най-малко малко квалифицирани, щяха да знаят, че когато избираме ключова дума за отбрана, тя би трябвало да е най-малко 12 признака с числа и букви. Да поставиш фабрично потребителско име и ключова дума, каквото е admin, значи, че сигурността не ти е приоритет и не те интересува какво ще се случи, в случай че някой инцидентно ги отгатне и влезе в системата.

Но за каква експертиза може да се приказва, откакто основният специалист по отбрана против хакери вицепремиерът Марияна Николова съществено се похвали, че има сертификата ITCard, който всъщност дава базисни умения по компютърна просветеност - удостоверява, че притежателят му може да работи с най-елементарните текстови стратегии и да употребява интернет браузер. Противно на логиката Николова получи отговорността да управлява Съвета по киберсигурност, който би трябвало да открива и предотвратява заплахи срещу страната в онлайн пространството. Както киберзащитата, по този начин и е-управлението е поверено в ръцете на 

 

аналогови политици

 

Не е изненада, че отиващото си правителството на Бойко Борисов, чиито механически умения се простират до телефона с копчета от предишния век, се оказа некомпетентно да извърши обещанията си за огромна цифровизация в страната. Вместо да признае провала обаче, министър председателят още веднъж използва тематиката за предизборна залъгалка. Това се видя преди дни на спонтанна оперативка в дома му в Банкя, в която участваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, нейният заместник Генчо Керезов, шефове на общински организации, шефове на дирекции и общински съветници от ГЕРБ.  " Това чакат софиянци - съвременен град, цифров град, интернет на всички места ", сподели Борисов и поръча през идващите месеци София да построи е-управление. Нещо, което ГЕРБ и Фандъкова дават обещание към този момент десетилетие.

След тези думи общинарят Георги Георгиев побърза да направи показно как се купува билет за столичния градски превоз през мобилно приложение. Тази новост наскоро стана причина за следващия скандал с изхарчени милиони без забележим резултат. Първоначално Фандъкова се заричаше, че системата за онлайн билет ще проработи до Нова година, само че това не се случи.  " След 17 години очакване и десетки неспазени обещания и крайни периоди, последният, от които изтече на 31.12.2020 година, нова система за таксуване към момента няма. Явно след 83 млн. без Данък добавена стойност не са задоволителни, с цел да може градският превоз на София най-накрая да влезе в 21-ви век и таксуването да стане комфортно и заслужено ", написа във Facebook общинският консултант Борис Бонев. 

И до момента в който приложението за заплащане на градския превоз, каквито от дълго време има в множеството европейски страни, все пак беше осъществено, въпреки и със солидно забавяне, доста други онлайн услуги остават фантазия. За е-правосъдие се приказва повече от 12 години, само че към момента стои на несъответстващо равнище. Същото може да се каже и за сферата на опазването на здравето, макар че преди година около пандемията от COVID-19 IT бизнесът разгласи подготвеност да подари 15 000 часа труд за довършването на осведомителните системи.

 

Милионите си текат

 

Никой не може да каже с акуратност каква е съответната сума до момента, потънала в електронното ръководство, което от ден на ден наподобява на черна дупка за пари. Преди 3 години Българската стопанска камара пресметна, че България към този момент е пръснала към 2 милиарда лв. за построяването му, без да е напреднала доста. Със сигурност към днешна дата тази сума е набъбнала значително. Най-вече заради това, че държавните ведомства не престават да харчат милиони левове за нов хардуер. Само преди няколко месеца държавната компания " Информационно обслужване " АД разпореди социална поръчка над 25 милиона лв. за нови настолни компютри, преносими компютри, монитори, таблети и цветни скенери. Прогнозното количество, което ще се поръчва, е над 19 000 компютъра.

За съпоставяне - Естония, която постоянно е давана за образец в дигитализацията, е постигнала своя триумф в електронното управление със скромните 25 млн. евро, или към 50 млн. лв.. Още през 2007 година там е било допустимо човек да записва компания през интернет за 15 минути, да получи заверка и още същия ден да стартира бизнес. 

Изводът е, че техническата гражданска война, която ГЕРБ дава обещание от 2009 година, не е нищо повече от прахосничество на обществени средства. Едно действително функциониращо електронно ръководство ще изсветли работата на държавната администрация и ще помогне на жителите да избегнат чиновника на гишето. Управляващите обаче надали имат изгода от това - зад безхаберието и неналичието на експертиза наднича корупцията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР