Изграждането на екологична култура започва от най-ранна възраст, продължава през

...
Изграждането на екологична култура започва от най-ранна възраст, продължава през
Коментари Харесай

Всичко ли да пускаме в тоалетната и още екоотговори - в политехническия музей

Изграждането на екологична просвета стартира от най-ранна възраст, продължава през целия живот и визира всеки член на обществото. В това е уверен екипът на най-новия учебен план на Националния политехнически музей - " ЕкоЛаб ". Проектът е финасиран от Министерството на културата.

Проектът цели да разшири познанието на учениците за въздействието на техническия напредък върху природата от предишното до през днешния ден. Той е основан, с цел да покаже образно някои от значимите екологични проблеми и да даде хрумвания за тяхното решение.

За дребни, огромни възпитаници и родители

За плана и на какво учи той децата " Детски Дневник " беседва с Наско Стаменов, който е създал стратегиите и опитите. Той е приключил химия във Факултета по химия и фармация на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", сега работи като преподавател по химия в Националната природоматематическа гимназия и демонстратор в Националния политехнически музей, мнозина го познават от " Корпус за бързо гърмене ". Участвал е и в редица фестивали на науката в България и по света, както и три пъти в състезанието " Лаборатория за популярност Феймлаб България ".

" Колкото по-рано се стартира с построяването на екологична просвета у младежите, толкоз по-добре, въпреки това в никакъв случай не е и прекомерно късно ", счита Наско Стаменов. Той е създал плана по този начин, че всяка от тематиките може да бъде извършена по няколко разновидността, с цел да забавна и информативна за каквато група е нужно - от петокласници до гимназисти. Защо не и за някои родители? Децата от горната предучилищна възраст и начален курс са също добре пристигнали на занятията.

Малките решения на огромните екопроблеми

Целта на плана е да запознае участниците с екологични проблеми и с техните световни решения. Чрез опити и полемика Наско и другите от екипа на " ЕкоЛаб " насочват децата сами да стигнат до дребните стъпки за всеки ден: икономисване на вода, по-малко замърсяване с полимерен боклук и по-малък въглероден отпечатък.

Учебната стратегия е разграничена в три тематики – Вода , нейното замърсяване и пречистване; Пластмаси – нуждата от използването им, методите за преработване и техните алтернативи; Горива , въглероден отпечатък и възобновими източници на сила.

 Наско Стаменов
Наско Стаменов

Теоретичната част протича под формата на разговор, подсилен от мултимедийна презентация и насочено към деяние образование. Ръководени от водещия, участниците извършват сами опитите.

Методическите заниманията и на практика опити са съобразени и приспособени според от възрастта и познанията на учениците. " Чрез провежданите демонстрации и опити се дава опция за независими открития, развиват се нови умения и способи на работа в екип и взаимопомощ, чувство за принадлежност към групата и лична значителност. В основата на всички занимания е и тематиката за приноса на науката ", споделя Наско Стаменов.

Той е и главният водещ, вземат участие и други членове от екипа на политехническия музей, в който ще се организират уроците.

Музеят от дълго време се употребява като учебен запас за разширение на познанията отвън класната стая и като място за учене през целия живот. Участниците по едно и също време се образоват, възпитават, забавляват и откриват друг метод за превозване на свободното време.

Фотогалерия: Нов ъгъл за игра и учене в политехническия музей >

От музея споделят, че имат опция и за изнесени занимания и демонстрации в учебни заведения, рехабилитационни центрове за обществена интеграция на деца със специфични просветителни потребности. Екипът към този момент е бил при младежите от 10-ти А клас на професионална гимназия по облекло " Княгиня Мария Луиза ", следва посещаване в детска градина " Слънце " в квартал " Изгрев ".

Програмата е почнала през ноември след дълъг предварителен интервал, обвързван с подготовката на дидактическите материали за работа с деца със зрителни увреждания – правене на тактилни книжки и описания. Самият екип се е подготвял за работата с тази характерна група аудитория.

Подготовка на бъдещи еколози

Програмата е подобаваща за всички, които се интересуват от екология. Вече е извършена една от обичайните Семейни съботи по тематиката. Как техническият напредък въздейства върху природата? Къде да изхвърляме използваното олио в семейството? Всичко ли можем да пускаме в тоалетната? По какъв метод се пречиства водата? По тези и други екологични тематики са дискутирали дружно деца и родители.

" Интересът беше огромен, което значи че въпросите, свързани с опазването на природата, са извънредно настоящи. В последна сметка наученото и изпробваното по време на " ЕкоЛаб " ще сътвори убеждения за изгодата от ограничение последствията от замърсяването на природата и нездравословните промени в климата ", споделя Наско.

Той има вяра, че основаният от плана интерес към естественото благосъстояние и екологията у подрастващите е допустимо да се трансформира в предпочитание за професионална реализация в области, свързани с тяхното проучване и запазване. Какво по-хубаво от това?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР