Изграждането на COVID зони в поликлиниките, масовото тестване с антигенни

...
Изграждането на COVID зони в поликлиниките, масовото тестване с антигенни
Коментари Харесай

Мерките закъсняха, ще искаме оставки в НЗОК, обявиха от БСЛ

Изграждането на Коронавирус зони в поликлиниките, всеобщото тестване с антигенни проби и улесненото разкриване на отделения за заболели с ковид в лечебните заведения са измежду ограниченията, които Българският лекарски съюз е предложил на здравните управляващи още през лятото, само че чак в този момент част от предложенията стават действителност. На конференция от съсловната организация се оплакаха от извънредно сложна връзка със здравната каса и дори оповестиха, че може да изискат оставки в управлението на НЗОК.

Очаква се през днешния ден да бъде подписан постигнатият с тежки договаряния анекс на Националния рамков контракт. Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров беше безапелационен, че няма да парафира текстове, в които се вкарват предели за направленията за PCR проби. "Това значи да пренесем проблемите в кабинета на лекаря ", сподели той.

Зам.-председателят на организацията доктор Николай Брънзалов добави, че няма да се одобри и вид с въвеждане на коридори за прегледи на пациенти с грипоподобни признаци при общопрактикуващите лекари. Това би означавало да се връщат пациенти и да се отхвърлят прегледи.

От организацията се оповестиха против механичното удължение на протоколите и рецептите, тъй като пациентите с хронични болести „ изискват динамично наблюдаване “.

Д-р Маджаров означи, че битката с рецесията се води с ограничения и с решения, които се вземат бързо и се вкарват в деяние оперативно, самоуверено и в точния момент, само че сега се оказва, че не съществува опция българските жители да бъдат диагностицирани бързо. По думите му още в края на август е имало оферти за тестване с антигенен тест в кабинетите на персоналните лекари, административно улеснение на работата на Коронавирус структурите, по-малко администрация при приема на пациенти и финансови тласъци за активност, а не по 1000 лева "на калпак ".

Доц. Любомир Киров уточни, че по данните, които БЛС събира от няколко дни, всеобщо джипитата са преглеждали по към 50 заболели с потвърден ковид. "Много се приказва, че общопрактикуващите лекари и извънболничната помощ нямат протокол – по какъв начин да има протокол, когато няма изясненост какви са разпоредбите и предложенията за възстановяване на пътя на пациента към момента се разискват ", запита той.

"Един от въпросите, които към момента са с провесен статут, е какво да става с пациентите на персонален доктор, който е болен или умрял и чийто заместител също е отвън строя. Чудесно е да имаме нещо близо до локдаун, то има своето значение, само че десетки пъти по-голям щеше да е резултатът, в случай че бяха вкарани антигенните проби, които предлагахме, с цел да се съчетаят нещата ", означи още доцент Киров.

Председателят на лекарския съюз доктор Маджаров уточни, че договарянията със здравната каса вървят мъчно, тъй като е изменен механизмът ѝ - към този момент текстовете не се изготвят взаимно от лекарите и касата, а еднолично от нея, с възможни преработки при забележки от другата страна. Така на съюза бил препоръчан анекс, в който има "точки, точки, точки " на мястото на цената на PCR теста.

Д-р Стоян Борисов разяснява, че "има едно надменност " при договарянията и ще желаят "оставки на някои хора от управлението и особено на шефа на НЗОК ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР