Изграждане на въоръжени сили, които притежават способности, необходими за защита

...
Изграждане на въоръжени сили, които притежават способности, необходими за защита
Коментари Харесай

Тагарев представи екипа и приоритетите на Министерството на отбраната

Изграждане на въоръжени сили, които имат качества, нужни за отбрана на националната сигурност, въздържане и защита, при положение на нужда, грижа за хората в защитата, присъединяване на страната като съдружник и деен член на НАТО и Европейския съюз и създаване на национална резистентност.

На тези съществени цели подчертава министърът на защитата Тодор Тагарев през днешния ден, 27 юни, при представянето на програмата на държавното управление в региона на защитата и членовете на новия политически кабинет.

Министър Тагарев уточни нуждата от създаване на механизми за привличане и задържане на работа на хората в защитата. „ Как да намерим тези, от които се нуждаем, да ги притеглим на работа в армията, да ги задържим и да им осигурим след това заслужен преход към последваща кариера “, уточни той. Сред целите за решение е и окомплектоването на запаса.

Сред законодателните промени, които ще бъдат препоръчани за утвърждение от Министерския съвет и след това от Народното събрание, министърът на защитата подчертава на поетапното увеличение на бюджета за защита, който да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година „ Оттам нататък може да преглеждаме тези 2% не като цел, към която се стремим, а като най-малко, който ще ни разреши да изградим съвременни отбранителни качества “, акцентира той.

По отношение на построяването на качества на въоръжените сили министър Тагарев обясни, че откакто е изтеглена капиталовата план-програма от Народното събрание ще бъде изработен обзор на предложенията в региона на превъоръжаването на Българската войска. „ Трябва да сме сигурни, че в програмата са отразени и най-новите задължения, които постъпват в процеса на обмисляне в НАТО, и националните задължения “, акцентира той. Министърът на защитата уточни също и нуждата от основаването на механизъм за постоянна финансова прогноза, който ще разреши резистентност в реализирането на плановете за рационализация на армията.

Ще продължи построяването на съвременна, преоборудвана, изцяло оперативно съвместима механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, както и подготовката за навременното посрещане на самолетите F-16 Block 70.

Екипът на министър Тодор Тагарев включва заместник-министрите Атанас Запрянов и Станимир Георгиев, началника на политическия кабинет доктор Добромир Тотев, съветника Мустафа Емин, който ще поеме поста на парламентарен секретар и шефа на дирекция „ Връзки с обществеността и протокол “ Лора Кендова.
Досегашният шеф на Дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ бригаден военачалник Радостин Илиев мина в запаса. По този мотив през днешния ден той бе почетен с награди от министъра на защитата и началника на защитата за висок професионализъм в работата и заслуги за укрепването на сигурността и защитата на страната и интернационалното съдействие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР