Изграждане на нов газов интерконектор Петрич-Струмица и възможност Република Северна

...
Изграждане на нов газов интерконектор Петрич-Струмица и възможност Република Северна
Коментари Харесай

Министри от България и РСМ обсъдиха изграждане нов газов интерконектор Петрич-Струмица

Изграждане на нов газов интерконектор Петрич-Струмица и опция Република Северна Македония (РСМ) да употребява газохранилището в Чирен са измежду тематиките, които са били разисквани през днешния ден по време на работата на работната група за инфраструктура, превоз и енергетика, оповестиха българският министър за енергетика Александър Николов и министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши, съобщи Българска телеграфна агенция.

Към построяването на интерконектора Петрич-Струмица към този момент има деклариран интерес от компании за създаване на инфраструктурата при доказана подготвеност от двете страни да обвържат със съществуващите потенциали за доставка на природен газ, сподели на взаимната конференция министър Николов.

„ Тази инфраструктура е толкоз значима, че на корпоративно равнище, без подпомагане на държавна институция има деклариран интерес към България за построяването му. Регионът България, Република Северна Македония и Гърция става толкоз сериозен, че съществуването на нови трасета към този момент работи на пазарен принцип. Оставам оптимист за пазарния тест по отношение на тази нова инфраструктура, свързваща Петрич и Струмица, която ще ни даде различно трасе и нараснала степен на сигурност на доставките и благоприятни условия за обмисляне на бизнеса и ресурсите, които създават електрическа енергия на база природен газ “, сподели той.

„ Уточнихме се посредством „ Булгартрансгаз “ да бъде прегледана опцията РСМ да употребява газохранилищата на България. Предвижда се при започване на април да бъде извършена и среща на фирмите “, сподели министър Бектеши.

Разширяването на потенциала на газохранилището в Чирен е добър план, утвърден е на европейско равнище и ще създадем всичко допустимо да се случи бързо, тъй че да има опция за повече предвидимост “, сподели Александър Николов.

По думите на двамата министри, на работна среща са дискутирани всички благоприятни условия за реализация на разнообразни енергийни планове. „ Говорихме за реализацията на меморандума, който към този момент е подписан, за свързване на енергийните пазарите на България и РСМ и определяне на проведен пазар “, сподели Бектеши.

„ Обвързани сме освен на енергийната карта, като търговски връзки, исторически, само че и като ориентираност към Европа. В тежки времена се вижда кой е същинският другар и сме задължени да работим с цел да обезпечим пазарите и планове от общ интерес. Проекти за енергийна съгласуваност, газопреносна мрежа, нови свързаности, съществуващи потенциали, газохранилището в Чирен, което може да предложи спомагателни потенциали и благоприятни условия и за РСМ са единствено част от нещата, които бяха разисквани. Имаме план от взаимен интерес- терминалът в Александруполис, напредъкът по който също беше прегледан на срещата.

Обсъдени бяха опциите за развиване на възобновими енергийни източници, планове от общ интерес в тази посока също ще бъдат окуражени. Готови сме да споделяме ползи и в други сфери, за които имаме общи провокации. Радва ме, че работната група удостовери интереса си във връзка с разширение на потенциала за произвеждане на електрическа енергия от нуклеарни източници.

Имаме провокации във връзка с потенциалите на енергийната мрежа, метода на качване на нови мощности, балансиране на системата и за това, свързването на системата с РСМ ще бъде от изгода, тъй като салдото към този момент би бил друг “, сподели министър Николов/Novini.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР