Изглежда много вероятно повечето изследвания върху болестта на Алцхаймер от

...
Изглежда много вероятно повечето изследвания върху болестта на Алцхаймер от
Коментари Харесай

Изследванията върху болестта на Алцхаймер може би се основават на умишлена измама на двама учени

Изглежда доста евентуално множеството проучвания върху заболяването на Алцхаймер от последните 16 години и клиничните изследвания върху множеството нови медикаменти за нея да са били основани на документ, съдържащ лъжлива информация. Това написа уеб сайтът WallStreetPro.com в обширна публикация по тематиката, оповестена от уеб страницата

Предисторията

От това допускане стартира следствието си създателят на обявата Марк Съмър от Daily Coss Staff.

Миналия месец фармацевтичната компания Genentech заяви за първите клинични изпитвания на лекарството Crenezumab, ориентирано към амилоидните протеини, които образуват лепкави плаки в мозъците на пациенти с заболяването на Алцхаймер. Лекарството e посочило висока успеваемост при скотски модели и резултатите от изпитването бяха предстоящи с неспокойствие като едно от най-обещаващите лекувания от години. То обаче не проработи.

Crenezumab не забави или предотврати когнитивния спад при хора с влечение към заболяването на Алцхаймер.

Миналата година американският лекарствен регулатор - Администрацията по храните и медикаментите FDA утвърди използването на Aduhelm, нов артикул на Biogen, за чиято изключителност компанията упорства толкоз доста, че се чака неговата цена да увеличи цената на Medicare за всички в Америка, даже за тези, които в никакъв случай няма не се нуждаят от него.

Aduhelm беше първото утвърдено лекарство, което се бори с натрупването на тези амилоидни плаки в мозъка. Това, което прави високата цена на лекарството - 56 000 $ за доза толкоз спорна е, че въпреки да понижава плаките, то в действителност не забавя прогресията на заболяването на Алцхаймер.

Всъщност, клиничните изпитвания бяха спрени през 2019 година, откакто лекуването сподели „ никакви клинични изгоди “. Което обаче не попречи на Biogen да потърси утвърждение на лекарството и да го оцени за астрономическа сума.

През последните две десетилетия медикаментите за Алцхаймер са забележителни основно с това, че имат

99% крах при изпитвания върху хора

Принципно, не е извънредно медикаментите, които са ефикасни in vitro и при скотски модели, да се окажат по-малко сполучливи, когато се ползват при хора, само че що се отнася до заболяването на Алцхаймер върхът е очевиден и извънредно впечатляващ.

И през днешния ден към този момент имаме ясна визия за какво това е по този начин. Защото, наподобява истинската публикация, която е открила модела на амилоидната плака като основа на проучванията върху заболяването на Алцхаймер през последните 16 години, може да се окаже на просто неправилна, а умишлена машинация.

Подозрението, че нещо не е наред с модела, който получава съвсем цялото финансиране за проучвания на Алцхаймер (1,6 милиарда $ единствено през последната година), стартира с борбата за лекарството Simufilam. То беше подложено на тествания от своя производител, Cassava Sciences. Обаче група учени, които прегледаха изказванията на компанията производител на лекарството за Simufilam бяха на мнение, че тя преувеличава капацитета му.

Така че те направиха това, което би направил всеки рационален човек - закупиха позиции за къси продажби на акции на Cassava Sciences, подадоха писмо до FDA, в което призоваваха за обзор, преди да разрешат на лекарството да бъде тествано, също по този начин наеха откривател, който да се заеме с намирането на доказателства за тази тяхна позиция.

Съмненията

Както заяви списание Science, точно този откривател, неврологът от университета Вандербилт и младши професор Матю Шраг, прекатурна „ количката с ябълките “ и откри, че освен това лекарство против заболяването на Алцхаймер е неефективно.

Така погледът се обърна 16 години обратно, към далечната 2006 година И стана ясно, че към този момент има доказателства, които сочат, че за тези 16 години съвсем всеки е имал неверна визия за повода за заболяването на Алцхаймер, и то поради машинация.

През 2006 година списание Nature разгласява публикация, озаглавена „ Специфично амилоид-β протеиново струпване в мозъка поврежда паметта “.

Използвайки поредност от проучвания върху мишки, отчетът заключава, че „ дефицитите на паметта при мишки на междинна възраст “ са породени от натрупвания на разтворимо вещество, наречено „ Aβ*56 “ - характерна форма на група субстанции, известна като „ токсични олигомери “, за които от дълго време се предполагаше, че са вероятни прекурсори на амилоидните плаки.

След това документът непосредствено свърза това положение с „ когнитивните дефицити, свързани с заболяването на Алцхаймер “, без значение от други положения, засягащи стареещия мозък.

Проучването не пристигна от нищото и, наподобява единствено потвърждаваше една от няколкото хипотези за заболяването на Алцхаймер, които циркулираха в научното пространство от доста години до този миг.

В последна сметка мозъците на пациентите с Алцхаймер в действителност съдържат плаки, които от време на време могат съществено да трансформират мозъчните структури и тези плаки съдържат амилоиди.

Не е мъчно да се допусна, че тези амилоиди са главната причина за свързаната загуба наизуст и деменция. Амилоидите предизвикват плаки, плаките предизвикват увреждане, увреждането предизвиква Алцхаймер – ето я разумната верига.

Този документ от 2006 година е формиран главно от професора по неврология Силвен Лесне и е получил по-голяма тежест, тъй като излиза и от името на уважавания невролог Карън Аш. И двамата учени са част от мощния проучвателен екип по невронауки в Университета на Минесота.

Именно проф. Аш „ създаде “ трансгенните мишки, употребявани в проучването, които в действителност наподобява имат признаци, сходни на заболяването на Алцхаймер, и от този момент се употребяват като желани скотски модели за потомство лекувания.

На уеб страницата си проф. Аш назова Aβ*56 „ първото вещество, разпознато в миналото в мозъчната тъкан при проучване на Алцхаймер, за което е потвърдено, че предизвиква увреждане на паметта “.

Резултатите от изследването наподобява показват връзката сред амилоидите с появяването на заболяването на Алцхаймер с изясненост, която даже и най-обикновеният четец би могъл да разбере. Така изказванието

се трансформира в един, в случай че не и в единствения най-влиятелен документ във всички проучвания на заболяването на Алцхаймер. То освен, че е представено стотици пъти в други писания, само че почти 100 от 130-те медикаменти против заболяването на Алцхаймер, които в този момент минават през изпитвания, са непосредствено предопределени да нападат да нападат тъкмо типа амилоид, показан в тази публикация.

И проф. Аш, и проф. Лесне бързо станаха рок звезди на невронауките и водачи на вълна, основана на тяхната публикация от 2006 година

Това, което заинтригува обаче проф. Шраг, когато се върна към тази съществена работа, бяха

Изображенията

Изображенията в документа, които трябваше да покажат връзката сред проблемите с паметта и съществуването на Aβ*56, наподобява са били изменени, позволи той.

Някои от тях наподобява са били събрани от голям брой изображения. Шраг заобикаля да упрекна този основополагащ документ, че е „ машинация “, само че несъмнено подвигна червен байрак за заплаха.

Първоначално той изрази тези свои опасения, дискретно, в писмо, изпратено непосредствено до Националния институт по опазване на здравето (NIH). Едва когато това писмо не съумя да провокира отговор, проф. Шраг срещна с съмненията си и други институции. Сега списание Science завършва личния си шестмесечен обзор, по време на който се съветва с специалисти по изображения.

Това, което те откриха, наподобява удостоверява съмненията на проф. Шраг.

Те се съгласиха с цялостните му изводи, които сложиха под подозрение стотици изображения, в това число повече от 70 в документите на проф. Лесне.

Някои наподобяват като „ шокиращо крещящи “ образци за подправяне на изображения, споделя Дона Уилкок, специалист по Алцхаймер в Университета на Кентъки. След като прегледа изображенията, молекулярният биолог Елизабет Бик направи следния коментар за публикацията:

„ Получените пробни резултати може да не са били мечтаните резултати и тези данни може да са били изменени, с цел да дават отговор по-добре на хипотезата “.

Загубите

Ако тази машинация се окаже толкоз огромна, колкото наподобява на пръв взор, последствията надвишават прекалено много едно просто неправилно ориентиране на десетки милиарди финансиране и милиони часове проучвания през последните две десетилетия.

От тази обява от 2006 година наличието или отсъствието на този характерен амилоид постоянно се третира като диагностика на заболяването на Алцхаймер. Което значи, че пациентите, които са умряли от болест на Алцхаймер, може да са били неправилно диагностицирани като заболели от нещо друго.

От друга страна, тези, чиято деменция е резултат от други аргументи, може да са били лъжливо диагностицирани като боледуващи от Алцхаймер.

И всеки вероятен тип проучване, без значение по-старо или по-ново може в последна сметка да даде резултати, които са измерени по отношение на подправен аршин.

Пред лицето на евентуалната машинация, разкрита от проф. Шраг, светът обаче не се е трансформирал въобще.

Четири месеца откакто той показа опасенията си на Националния институт по опазването на здравето NIH, NIH просто обърна тил на докладваното от него и даде на проф. Лесне петгодишна дотация за проучване на заболяването на Алцхаймер. Тя му беше присъдена от проф. Остин Янг, програмен шеф в Националния институт по стареене на NIH. Проф. Янг също е съавтор на документа от 2006 година

Всъщност, науката е детайлизирала деликатно осъществената работа при разбора на изображенията. Други откриватели, в това число в публикация от Харвард от 2008 година, означават, че Aβ*56 е неустойчив и наподобява няма следи от това вещество в човешките тъкани, което прави насочването на вниманието към него повече от неефикасно.

Проф. Лесне обаче твърди, че разполага с способ за премерване на Aβ*56 и други олигомери в мозъчните кафези, който е послужил като основа за поредност от спомагателни документи. Всички те обаче в този момент попадат под съществено подозрение.

Изглежда няма подозрение, че олигомерите могат да играят роля в когнитивното увреждане. Въпреки това, тази роля може да не е съвсем толкоз директна, нито толкоз значима, както допускат документът от 2006 година и последващите документи на проф. Лесне. Напълно допустимо е характерният олигомер Aβ*56 даже да не съществува отвън трансгенните мишки на проф. Аш.

Измамата

Изглежда доста евентуално също по този начин през последните 16 години множеството проучвания за заболяването на Алцхаймер и множеството нови медикаменти, които влизат в тествания, да са били основани на документ, който в най-хубавия случай е трансформирал резултатите от своите открития, с цел да ги направи да наподобяват по-убедителни, а в най-лошия е откровена машинация, написа създателят на следствието.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР