Изглежда, че кокосовата вода в момента е най-популярната и най-консумирана

...
Изглежда, че кокосовата вода в момента е най-популярната и най-консумирана
Коментари Харесай

Сок от бреза – Ползи, кога и как се добива

Изглежда, че кокосовата вода сега е най-популярната и най-консумирана измежду хората, които се интересуват от здравословен метод на живот. Въпреки това може да се окаже, че скоро тази наклонност ще завърши. Каква е повода за това? Сок от бреза, апетитен и става известно извънредно потребен за здравето. ( 1 )

Сокът от бреза в действителност е брезова вода, с лека консистенция и блудкав усет, ненапълно напомнящ на кленов сироп. Структурата обаче е по-гладка и копринена, а също по този начин е по-малко плътна. Правилно създаден, той е в положение да обезпечи доста хранителни субстанции, основно минерали и скъпи аминокиселини.

В продължение на стотици години брезовият сок се употребява в балтийските, скандинавските и съветските страни, както поради усета, по този начин и поради изгодите за здравето. Благодарение на своите почистващи, детоксикиращи и противовъзпалителни свойства, той е доста известен като естествена хранителна добавка.

Най-ценен е сокът, получен от ствола на брезата, тъй като съдържа най-ценните хранителни субстанции. Сокът, получен от млади листа и издънки, както и узряване на брезови пъпки, също има много изгоди, само че се намира доста по-рядко.

Сок от бреза- хранителни субстанции

Какво съдържа брезовият сок? Той е на първо място същинска съкровищница от микроелементи и скъпи дейни съставки. Съдържа обилни количества калций, фосфор, калий, желязо, натрий, цинк, магнезий, мед, както и витамини от група В. Освен това е скъп източник на витамин С, ябълчена киселина, лимонена киселина и танини.

Една бутилка сок от бреза от 300 ml съдържа ( 2 ):

  • Калории: 9
  • Въглехидрати: 3 грама
  • Захар: 3 грама
  • Манган: 130% от дневната стойност
  • Калций: 2% от дневната стойност
  • Цинк: 3% от дневната стойност
  • Магнезий: 95% от дневната стойност

Характерната му специфичност е наличието на бетулин, който покачва инсулиновата сензитивност, а също по този начин естествено намалява холестерола и понижава риска от развиване на атеросклероза. Съдържащият се в него метил салицилат е тип натурален аспирин, който облекчава всички болки и понижава възпалението в тялото. Сокът от бреза съдържа и скъпа хлорогенна киселина, която дейно понижава апетита и улеснява усвояването на мазнините, като по този метод подкрепя процеса на намаляване.

Активните съставки, съдържащи се в брезата, имат огромен резултат върху цялостното възстановяване на здравето, като ускоряват храносмилателните процеси и успокояват чревните раздразнения. Поради тази причина брезовата вода постоянно се предлага на хора, страдащи от стомашна язва. Освен това чудесно подкрепя процеса на филтриране на организма, като въздейства за по-ефективното изхвърляне на токсините от пикочните пътища и предотвратява развиването на бъбречни болести, като камъни в бъбреците.

Сок от бреза – свойства

Ако това не е задоволително, с цел да ви убеди в изгодите от потреблението на брезова вода, по-долу са седемте най-важни аргумента.

1. Намалява равнището на холестерола

Както демонстрират научните проучвания, съединението, наречено сапонин, съдържащо се в брезов сок, има страхотни свойства, които ви разрешават да намалите равнищата на холестерола в кръвта. Сапонинът понижава равнищата на холестерола, като го свързва с жлъчните киселини. Учените считат, че сапонинът кара холестерола да не се всмуква, а да се отделя вярно от тялото. Благодарение на тези свойства, сокът от бреза е удобен за хора, които са принудени да се борят с високите равнища на неприятния холестерол.

Вижте още:

2. Предизвиква по-бърза загуба на тегло

Брезовата вода може дейно да подкрепи процеса на намаляване. Помага за елиминиране на непотребната сол, фосфати, пикочна киселина, както и амоняк и някои токсични съединения от тялото. Именно премахването на тези примеси оказва помощ за пречистване на пикочните пътища, което от своя страна оказва помощ за загуба на тегло. Смята се, че по време на намаляване тялото се замърсява още повече, защото от мастната тъкан се отделят отрови. Затова е значимо процесите на загуба на мазнини и детоксикация на тялото да се правят редом.

Според някои източници брезовият сок освен оказва помощ за намаляване, само че и усъвършенства цялостното здраве и външния тип на кожата. Така че, в случай че и вие желаете да постигнете такива резултати, коства си да детоксикирате тялото с брезова вода. Достатъчно е да консумирате ¾ чаша на ден на празен корем. Процесът на детоксикация би трябвало да отнеме четири до шест седмици.

3. Поддържа здравето на черния дроб

Благодарение на позитивния резултат на брезовия сок върху процеса на детоксикация, той също по този начин оказва помощ за поддържане здравето на черния дроб. Брезовата вода ви разрешава да елиминирате токсините от тялото, които отиват в черния дроб, тъй като единствено той е в положение да ги преработи. Става въпрос на първо място за наситени мазнини, алкохол, както и пестициди и доста други.

Сокът от бреза може да бъде скъпа добавка към диетата със съставки като захари, минерали и витамини, които съвършено поддържат работата на черния дроб.
Напитката от бреза е доста добра при отравяне, защото възвръща изгубената сила, както и течности и хранителни субстанции. Освен това пречиства тялото от отрови, оказва помощ за намаление на температурата и даже облекчава признаците на махмурлук.

4. Осигурява чиста и здрава кожа

Както споменахме нагоре, брезовата вода изсветлява кожата и това се дължи на нейните детоксикиращи свойства. Обстойното проучване на свойствата му разрешава да се заключи, че има доста добър резултат върху положението на кожата, изключително при хора, изложени на замърсяване и тютюнопушене. За да постигнете резултат на грижа, можете освен постоянно да пиете брезов сок, само че и да го втривате в кожата на тялото.

Също по този начин се счита, че брезовият сок може да отбрани кожата от някои външни фактори, като ултравиолетова радиация или замърсяване на околната среда. Той също има доста позитивен резултат върху подобряването на еластичността и стегнатостта на кожата. ( 3 )

5. Осигурява ускорение на заздравяването на рани

В допълнение към почистването на кожата, брезовият сок е в положение да повлияе позитивно на някои възпалителни положения, в това число акне и пигментни петна. Нещо повече, той също по този начин ви разрешава да стимулирате растежа на дермата и епидермиса, което позитивно способства за регенерацията и ускоряването на лечебния развой.

Известно е, че един от естествените способи за укрепване на рани измежду някои индиански племена е потреблението на брезова кора. Съвременните учени са потвърдили, че екстрактът от брезова кора покачва способността на повредения епидермис да се регенерира и да създава противовъзпалителни субстанции. Неговото деяние притегля клетките, нужни за премахване на мъртвата тъкан и пролифериращите бактерии. Благодарение на този развой заздравяването на рани е доста по-бързо и предизвиква по-малко затруднения.

Резултатите от научни проучвания удостоверяват резултатите от предходни лабораторни опити. Доказано е, че съдържащите се в сока от бреза дейни субстанции имат удобен резултат върху клетъчната профилактика и миграцията.

6. Облекчава болки в ставите

Също по този начин е видяно, че брезовият сок може да има удобен резултат и при болки в ставите. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, той може да бъде изключително потребен при дегенеративни ставни болести, основно посредством понижаване на отока. Заслужава си да се означи също, че съществуването на нараснало количество пикочната киселина в тялото също е токсично, което се отразява отрицателно на костно-ставната система, защото предизвиква локално инфектиране. Това е доста постоянно при интензивно физическо натоварване. Доказано е, че 1 от 5 души изпитва такива отрицателни реакции.

Редовната консумация на брезова вода може да предотврати натрупването на пикочна киселина в тялото, което също ще помогне да се избегнат болки в ставите. Можете също по този начин да нанесете брезов сок непосредствено върху възпалените места, за предпочитане с компрес. За да се увеличи успеваемостта на действието и да се форсира чувството за облекчение на болката, също си коства да се употребява вътрешно.

7. Помага за попречване на кариес

Ако желаете да сведете до най-малко нуждата да посещавате ортодонт и да ходите там допустимо минимум, тогава би трябвало постоянно да употребявате брезов сок, който минимизира появяването на кариес в устата. Брезовата вода има тази дарба на първо място заради обстоятелството, че съдържа вещество, наречено ксилитол. Това е тип естествена захар, която е виновна за предотвратяването на кариес. Някои бактерии няма да могат да ги употребяват като източник на храна, затова няма да се появи кариес.

Това свойство се удостоверява от научни проучвания, които демонстрират, че ксилитола потиска растежа на бактериите, причиняващи кариес, защото бактериите не могат да го употребяват за своя напредък. С течение на времето той основава все по-неблагоприятна среда за оцеляване на бактериите върху зъбната повърхнина. Проучванията демонстрират също, че тези бактерии се предават на децата от родителите, тъй че могат да участват и при най-малките.

8. Бори се с анемията

При анемия се предлага да се пият 2-3 чаши брезов сок дневно, за предпочитане преди хранене.

Извличане на сок от бреза

Поради повишената в последно време известност на този артикул, водата от бреза може да намерите в магазините за здравословни храни. Въпреки това, може да си приготвите и сами сок от бреза. Имате потребност единствено от достъп до възрастни дървета.

Кога можете да получите сок от бреза? Може да се набави от дърво, когато външната температура е над нулата. По този метод интервалът на събиране на брезова вода пада сред март и началото на ноември. Най-често обаче се събира при започване на пролетта, когато дърветата стартират да пускат нови филизи и да образуват листа. Всичко зависи от мястото, както и от времето на тръгване на зимата.

Какво да търсите? Има доста типове брезови дървета, само че всички са елементарно разпознаваеми по тяхната отличителна бяла или сива кора. Най-популярните типове са бяла бреза и сребриста бреза. Дървото би трябвало да е с дебелина най-малко 25 см и да наподобява крепко. По предписание най-хубавият брезов сок може да се получи от дървета, които имат доста клони.

Как сами да си набавите сок от бреза

Едно огромно дърво може да даде до 7 литра скъпа течност дневно, малко – до 3 литра. На дърво с диаметър до 20 см е позволена единствено една дупка. Съответно на дървета с диаметър до 25 см – могат да се вършат две дупки, до 35 см – три и над 40 см – не повече от четири. Въпреки обстоятелството, че корените на брезата проникват надълбоко в почвата и вземат хранителни субстанции от огромна дълбочина, по-добре е да изберете брези в горички, а не тези, които порастват по пътищата. Дърветата също всмукват нездравословни субстанции от въздуха.

Стъпка 1

Да си набавите сами сока в действителност е доста елементарна задача. Разбира се, при изискване че разполагате с нужното съоръжение. На първо място, би трябвало да имате бормашина с много дебело свредло за дърво с диаметър към 1 см, както и резервоар, в който ще се събира сокът. Можете също по този начин да подготвите тръба, която ще служи като кран.

Стъпка 2

След като подготвите подобаващото съоръжение, е задоволително да изберете вярното дърво, за предпочитане на няколко години, крепко и ситуирано надалеч от замърсяване. След това би трябвало да извършите дребен прорез върху ствола на дървото на към 0,5-1 метър над земята, от южната страна. Когато се появи сокът, можете да започнете пробиването.

Стъпка 3

Дупката в ствола би трябвало да се пробие под ъгъл 30 градуса нагоре. Дължината на отвора би трябвало да зависи от дебелината на дървото. Не правете прекомерно дълбока дупка, тъй като е рисково за живота на дървото, а също и тъй като сокът се движи сред кората и дървото, тъй че е задоволително да премине през пласта кора. След продупчване на дупката бистрата вода от бреза би трябвало да капе съвсем незабавно. В подобен отвор би трябвало да се сложи тръба, с цел да се сътвори тип кран.

Стъпка 4

След като тръбата е в отвора, поставете бутилка или резервоар под нея. Благодарение на това брезовият сок ще стартира да се събира в съда. За да избегнете замърсяване на течността или да се предпазите от инсекти, коства си да държите контейнера постоянно затрупан с марля. Събирането на брезова вода може да отнеме няколко часа или даже през целия ден. Трябва да продължи, до момента в който капенето на вода стартира да отслабва или спре изцяло.

Стъпка 5

Трябва да се помни, че всички порязвания и дупки, направени по дърветата, би трябвало да бъдат предпазени с култивиран мас. Също по този начин си коства да запомните, че този сок може да се получи и от брезови стволове, отрязани през зимата. Сокът, събран по-близо до земята, нормално е по-мътен от този, получен от по-високите елементи на клоните, само че съдържа повече хранителни субстанции и е по-ценен.

Свойства на сок от брезови листа

Този доста по-рядко срещан тип сок е известен и в обичайните здравословни предписания. Най-често се употребява при ревматични болки, както и при проблеми с ишиас. Редовното пиянство на сок от брезови листа има огромен резултат за облекчение на болести, свързани с инфектиране на пикочните пътища. Позволява ви да увеличите количеството на уринирането и почиства потока му.

Така тази неповторима и естествена напитка от бреза може да понижи появяването на камъни в бъбреците. От своя страна, сока от брезови пъпки най-често се употребява като натурален антипиретик и противовъзпалително средство, постоянно се употребява при настинки и грип.

Съставките, съдържащи се в брезовите листа, съвършено подхранват и поддържат косата. Поради тази причина екстрактът от бреза е постоянно употребена съставна част в козметиката за грижа за кожата. Тя ви разрешава да увеличите размера на косата си без потреблението на химически добавки. Козметичните свойства на брезата могат да се употребяват независимо по много елементарен метод. Достатъчно е пресните листа да се залеят с чаша алкохол и чаша вода и по-късно да изчакат към 10 дни. Така приготвената козметика, откакто се прецеди и налее в бутилка, може да се употребява след всяко измиване на главата.

Сироп от бреза

Интересното е, че сега в света има към 20 производители на този прелестен артикул. Брезовият сироп се прави на същия принцип като известния кленов сироп. За да получите 1 литър от готовия артикул, би трябвало да изпарите до 100 литра сок! Брезовият сироп има сходен усет и текстура на меда, само че има дървесна мъка. В Русия има огромна общественост от фенове и ценители на произведения от бреза, която създава например естествен брезов сок, брезов мая, сироп, както и тинктури и виновност.

Как да пием сок от бреза

Обикновено се признава, че чаша сок 3 пъти дневно е допустима доза за малко време. Някои билкари предлагат пиенето на разводнен сок, изключително при диабет и други по-сериозни здравословни положения. С профилактична цел се пие дълготрайно, само че на дребни дози.

Съхранение и приложимост на сок от бреза

Въпреки че брезовият сок има усет повече като елементарна вода, има фини разлики във усета. На първо място има пресен и леко сладостен усет, което го прави невероятна и освежаваща напитка.

Брезовата вода не остава прясна за дълго, тъй че е най-добре да я консумирате незабавно. Трябва да се съхранява в ледник и да се употребява до няколко дни, тъй като единствено по този начин ще можете да употребявате чудесните й свойства. Ако се остави на стайна температура, ще ферментира бързо.

Сок от бреза – Рецепти

Въпреки че брезовата вода няма натоварен усет и мирис, не всеки би трябвало да я харесва. За благополучие можете да употребявате здравословни и вкусни добавки към нея, без да променяте питателните и здравословни свойства.

Брезовата вода може да се употребява в чиста форма или смесена с джинджифил и куркума. Това ще направи тоник, който може да се употребява вместо билкови чайове. Лимонов или различен сок също постоянно се прибавя към нея. Страхотна композиция ще бъде потреблението на сок от арония или сок от нони. По принцип сока от бреза се съчетава добре с множеството усети и аромати, тъй като постоянно остава на назад във времето и не господства в цялото.

Здравно лекуване с брезов сок

Очистващото лекуване с брезов сок се състои в постоянно, т.е. всекидневно пиянство на 1/4 чаша от напитката, за предпочитане 2-3 пъти дневно, в продължение на 15-20 дни. По време на лекуването си коства да се заобикалят всички стимуланти, както и някои хранителни артикули, като какао, киселец или спанак.

Използването на брезов сок в козметиката

Козметичните приложения на брезовия сок са много необятни, заради неговите тонизиращи, антисептични и противовъзпалителни свойства. По-долу са някои образци.

Като еликсир и маска за коса – продуктите от бреза укрепват корените на косата, отстраняват пърхота, а също по този начин контролират равнищата на себума. Чистият сок се втрива в скалпа и косата. Правят се и маски от него, постоянно с добавка на рициново масло и мед.
Препарат при кожни проблеми – Неразредения сок се нанася заран и вечер върху кожата, изключително при изтощена кожа, черни точки и пигментни петна.

Употреба през устата – При кожни болести се употребява освен външно, само че и вътрешно. Брезовият сок работи кръвопречистващо, оказва помощ при дерматологични болести, пъпки и акне. На първо място, той оказва помощ да се отстрани повода за заболяването „ от вътрешната страна “.

Козметичен лед – Освен като лосиони и маски, брезовият сок се употребява като козметичен лед. За това се излива в дребни форми, замразява се и по-късно се втрива в кожата на лицето всекидневно.

Къде да купя сок от бреза

Сокът от бреза може елементарно да бъде закупен в магазините за здравословни храни. Повечето от наличните артикули обаче имат спомагателни съставки, най-често захар. Много брезов сок също е пастьоризиран и може да съдържа консерванти.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР