Издателство Колибри“ готви множество книжни изненади. Част от книгите вече са

...
Издателство Колибри“ готви множество книжни изненади.
Част от книгите вече са
Коментари Харесай

10 чисто нови книги, които ще променят пролетта ни

Издателство „ Колибри “ готви голям брой книжни изненади.

Част от книгите към този момент са на пазара, останалите предстоят. Биографии на популярни режисьори, историите на обичани български персони, нова престъпна поредност и какво ли още не…

От Катерина Евро, през Христо Мутафчиев, та чак до Тарковски и Камила Лекберг. А сред тях се разхожда и един Малък принц, както и един 101 годишен дъртак.


 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

1. Обещавам ти независимост

Лоран Гунел е френски публицист и психолог, роден през 1966 година. Експерт по личностно развиване и невролингвистично програмиране, учител в Университета в Клермон-Феран, той дълги години обикаля света и се среща с изключителни мъже и дами, експерти в региона на човешкото държание и вътрешното равновесие.

Преди да стане световноизвестна певица, Сибил Шърдун, героинята на „ Обещавам ти независимост “ (2018), съумява да направи верния избор и да открие свободата си. В тази шеста книга на известния и в България френски публицист всеки може да открие до коя персона се доближава най-вече и какво да направи, с цел да разгърне опциите си и да реализира най-светлите си цели.

Лоран Гунел: „ Свободата не значи да вършим каквото желаеме, когато желаеме. Свободата значи да си позволим да изпълним най-дълбоките си желания, без да бъдем спъвани от страданията, към които ни тласка личността ни. “

 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

2. Сто и една годишният дъртак, който прекалено много размишляваше

На 100 и първия си рожден ден Алан Карлсон се намира на остров Бали дружно със остарялата си приятелка, дребния шарлатанин Юлиус Юнсон, с който вземат решение да се поразходят с балон – който, естествено, се спуква и ги отнася в морето, където ги прибира севернокорейски транспортен съд, пренасящ какво? – ни повече, ни по-малко обогатен уран.

Оттук стартират приключенията на двамата другари, които ги водят от Северна Корея в Съединени американски щати, Кения, Танзания, Дания и най-накрая в родната Швеция. Пътят им се пресича с Доналд Тръмп, Ангела Меркел, външния министър на Швеция, без да броим разните нацисти и националисти, които се пробват да ги пречукат. Запознават се и с индиец с непроизносимо име, и със собственичка на погребална организация, в която Юлиус се влюбва.

Междувременно в ръцете им попада още един кашон обогатен уран, който в последна сметка предават в ръцете на който би трябвало. За да не стане някоя пакост. Всичко това коства значително умствени старания на нашия дъртак, който пък е влюбен в своя таблет и който в края на приключението си споделя с несвойствено му възприятие за самокритичност: „ Твърде доста премислям “.


 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

3. Смъртоносно бяло

„ Смъртоносно бяло “ е четвъртият разказ от поредицата за следствията на Корморан Страйк и Робин Елакот на Дж. К. Роулинг, написан под псевдонима Робърт Галбрейт.

Този път съдружниците в детективската организация са изправени пред комплициран случай, който ги ангажира по едно и също време професионално и морално. От една страна ги е наел министър от държавното управление, жертва на изнудване. В услуга на своя влиятелен клиент те ползват целия си боеприпас от умения, в това число приемане на разнообразни самоличности от Робин.

В същото време към Страйк се обръща душевно невменяем юноша, който твърди, че преди години е станал очевидец на убийството на дете в имението на въпросния министър. Разрешаването на тази мистерия няма да им донесе пари и популярност, само че те са ѝ също толкоз отдадени, тласкани от нравственото предпочитание да дадат на младежа нравствен покой.

Едновременно с това в персоналния живот и на двамата детективи се случват трагични събития, които трансформират ориста и душевната им настройка, само че не ги отклоняват от тяхната безрезервност към специалността.

С по-сложна и завладяваща басня от всички предходни романи от поредицата, „ Смъртоносно бяло “ е една изложба от комплицирани психически облици, покриващи цялата обществена гама на актуалното английско общество.

 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

4. Черно на бяло

Книгата излиза особено във връзка юбилея на актьора. Празнуваме на 4 април дружно с премиера в спектакъл Азарян.

И Христо Мутафчиев стана на петдесет, и той написа книга. Но тя не е биография, нито автобиография. В прям диалог артистът споделя своите размисли за смисъла на съществуването, за границата сред живота и гибелта, която открива нова позиция към света и ролята на индивида в него.

Това е съкровена изповед за сривовете и въздиганията, за обществения ангажимент, за фамилията като сакрално място, за театъра и обичаните функции, за гения като извънреден късмет. Но най-много за живота като великодушен подарък и привилегия.

Не си разрешавам да умирам… Щастието е във всеки момент, това мога да кажа аз.

Христо


 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

5. Уловеното време

Андрей Тарковски е едно от най-големите имена освен в съветското, само че и в международното кино. „ Уловеното време “ е неговата изповед ─ роман за живота му в изкуството, за „ Иваново Детство “, „ Андрей Рубльов “, „ Соларис “, „ Сталкер “, „ Носталгия “, „ Жертвоприношение “, трансформирали се от дълго време в неделима част от международната просвета.

Това е и роман за комплицираните му връзки с властта, за сложната ориста на неговите филми, за рестриктивните мерки и трудностите, които е трябвало да преодолява през годините. Читателят добива визия за развиването на възгледите на Тарковски за киното и на изкуството изобщо, за аспектите на креативния развой: работата със сюжета, с актьорите, с композитора и оператора…

Тарковски отделя изключително внимание на изразните средства на киното: изображението, монтажа и най-важното за него ─ екранното време, времето, уловено от камерата, зафиксирано върху филмовата лента, в чието протичане на екрана се осъществя животът на героите и на творбата.

„ Уловеното време “ е третото издание на този текст на огромния режисьор след немското „ Die Versiegelte Zeit “ и британското „ Sculpting in the Time “. Почитателите на Тарковски в родината му към момента чакат публикуването на неговата книга.

 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

6. Катерина Евро… и още нещо

На моята внучка

Мила моя Катерина, споделят, че когато носиш името на някого, наследяваш неговия темперамент и шанса му. Не знам дали е истина, само че доста ми се желае да бъдеш толкоз щастлива, колкото аз съм била през живота си. Да бъдеш обградена от най-хубавите другари, да срещнеш същинската обич и да имаш най-прекрасните деца. Надявам се, че един ден, когато прелистваш тази книга, няма да се срамуваш, че носиш моето име. Обичам те!

Катерина Евро

Диляна Ценова Гогова е приключила история в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Журналистическата ѝ кариера стартира от студентското предаване „ Ку-ку “. Работила е в утринния блок на Българска национална телевизия и в „ По света и у нас “ и като основен редактор на „ Преди обед “ в bTV. Дългогодишен кореспондент в отдел „ Политика “ на в. „ 24 часа “. Днес написа мнения и разбори.


 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

7. Златната клетка

2018, Нова година: Обръщение на Лекберг към почитателите ѝ в Инстаграм

„ През цялата 2018-а живях доста покрай една жена, която оказа голямо въздействие върху мен. Името ѝ е Фей. Обичам я и ѝ се удивлявам, само че тя е комплициран темперамент. В нея виждам частици от всички дами, които в миналото съм познавала. Фей е основният персонаж в новия ми разказ „ Златната клетка “, чието име неотдавна разкрих на читателите. Излиза на 11 април 2019.

Очаквам с неспокойствие да схвана мнението ви за книгата, само че и малко ме е боязън. Това е най-голямото ми предизвикателство като публицист, а Фей и „ Златната клетка “ се разграничават от всичко, което съм писала до момента. Книгата не е част от поредицата за Фелбака, а Фей несъмнено не е Ерика Фалк, повярвайте ми. „ Златната клетка “ е трилър за невярност, възмездие и отплата. И за битка и сестринство. Така че честита Нова година, скъпи почитатели. Наздраве за едно ново време. 2019-а е годината на Фей. “

 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

8. Малкият принц

„ Малкият принц ” няма потребност от показване. Момченцето със звездната тога е извоювало величие за своя създател, а също по този начин е издигнало в фетиш тази безконечна приказка.

Защото с морала си, с поуките и с философското си звучене тя е предопределена за възрастни толкоз, колкото и за деца.

„ Колибри “ издава „ Малкият принц ” в класическия превод на огромния български преводач и публицист Константин Константинов и с превъзходното оформление на художника Стефан Касъров.


9. Ещорил

 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

В разгара на Втората международна война в неутрална Португалия се стичат хора от разнообразни националности, търсещи протекция и сигурност, някои в очакване да отплават оттатък океана, надалеч от дългата ръка на Хитлер.

В хотел „ Паласио “ в Ещорил намират заслон височайши особи, дипломати, политици, интелектуалци, шпиони… Под строгия поглед на португалската загадка полиция тук отсядат някогашният румънски крал Карол II и любовницата му Елена Лупеску, виртуозният полски пианист Игнаци Ян Падеревски, бежанци от Балканите, съветският гросмайстор Александър Алехин, английският сътрудник Ян Флеминг, френският публицист Антоан дьо Сент-Екзюпери, харизматичният бонвиван и сръчен шпионин Душан Попов, първообраз на Джеймс Бонд, и едно еврейче, озовало се самò измежду това пъстро людско голям брой, дребен принц, запленил своя основател.

На фона на горещите вести от фронта създателят ловко преплита разнолики ориси, тежнения и упоритости в разказ за изгнаничеството, лоялността, риска, страха и оцеляването, боен разказ, в който спокойно съжителстват сериозното и комичното, огромната международна история и дребните човешки светове.

 10 чисто нови заглавия, които ще трансформират пролетта ни

10. Да остаряваш постепенно е изкуство

Благодарение на актуалните знания и благоприятни условия ранната напреднала възраст може да бъде забавена посредством познание и воля, без ограничавания и аскетизъм.

В книгата се преглеждат аргументите за интензивното стареене и опциите за неговото закъснение. Подробно са разказани обликът на старостта и нездравословните фактори, затрудняващи и скъсяващи живота. Представени са потребният хранителен режим, техниките за подсилване на физическото положение и методите за предотвратяване от болести, състаряващи организма.

Специално внимание е отделено на актуалните способи за подмладяване посредством пластични интервенции, козметика, хормони, стволови кафези, импланти, генни модификации. Анализирани са евентуалните аргументи за нежеланата дълготрайност на живота у нас спрямо редица развити страни и „ сините области “ със столетници.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР